Diari Més

Gastronomia

Fruita confitada, pinyons i sucre per endolcir les coques de la revetlla

Aprèn a fer la coca de Sant Joan, seguint la recepta de l'Institut Català de Cuina

Fruita confitada, pinyons i  sucre per endolcir les coques de la revetlla

Fruita confitada, pinyons i sucre per endolcir les coques de la revetllaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les coques de Sant Joan són un element imprescindible en la nit més curta de l’any. No només hi ha un tipus de coca sinóque alguns opten per coques de crema, de llardons, farcides de cabell d’àngel, de nata...

En un principi, les coques que es consumien en aquesta diada eren rodones amb un forat al mig en record del disc solar. Es feien de manera cassolana i es cuinaven als forns. Sempre, però, ha estat costum menjar-les amb la família o amics. La recepta es va endolcir amb l’aportació de cireres i altres fruites confitades.

Actualment, presenten diferents formes, però la més habitual és l’ovalada amb fruita confitada. Per fer la massa s’utilitza farina de força, llevat, llet, ous, mantega, pell de llimona ratllada, sucre, anís i sal. La fruita confitada, els pinyons i el sucre són els elements que s’afegeixen per decorar i que caracteritza la coca de Sant Joan.

La recepta de l’Institut Català de la Cuina INGREDIENTS -250 g de farina de força -200 g de fruites confitades (meló, taronja, cireres, etc.) -75 g de llet -55 g de mantega tova -55 g de sucre -25 g de pinyons -20 g de llevat premsat -2 ous -1/2 copa d’anís -Pell de llimona ratllada -Sal / Sucre / Oli o mantega ELABORACIÓ Desfeu el llevat amb la llet una mica calenta.Afegiu-hi 3 cullerades de farina i treballeu-ho fins a fer una massa llisa; deixeu-ho reposar fins que dobli el volum.Feu un volcà sobre el marbre amb la farina i poseu al centre la mantega, els ous, el sucre, la sal, la ratlladura de llimona i l’anís. Treballeu amb la mà o amb una forquilla els ingredients del mig, afegiu-hi la massa fermentada i continueu treballant-ho amb la farina fins a obtenir una massa fina i compacta.Estireu-la sobre una placa de forn untada amb oli o mantega. Ha de tenir un gruix d’1 cm aproximadament i forma ovalada. Pinteu-ho amb ou i col·loqueu-hi al damunt les fruites confitades, tallades a trossos, i deixeu-ho reposar fins que dobli el volum.Repartiu-hi els pinyons per sobre, tireu-hi sucre pel damunt i coeu-ho al forn a 180º uns 20 minuts.

tracking