Diari Més

Cultura

Els crims reals en la ficció centren la quarta edició del festival 'El Vi fa Sang' de l'Espluga de Francolí

El certamen literari de l'Espluga de Francolí, que marida les novel·les criminals amb vi, homenatja de Pedrolo i recorda Tiñena

Pla mig dels escriptors Graziella Moreno, Fàtima Llambrich i Sebastià Benassar en una taula rodona del festival 'El Vi Fa Sang' a l'Espluga de Francolí.

Els crims reals en la ficció centren la quarta edició del festival 'El Vi fa Sang' de l'Espluga de FrancolíACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els trossos de realitat en la ficció de les novel·les criminals s'infiltra en la quarta edició del Festival Internacional de Novel·la Criminal el Vi Fa Sang, que, com sempre, es marida amb vi. «Des que Truman Capote va escriure 'A sang freda', l'exitosa novel·la exitosa basada en un crim real, hi ha hagut molts escriptors que han reflectit la realitat en les seves obres», ha explicat el comissari, Salvador Balcells. D'altra banda, la comissària, Margarida Aritzeta, ha recordat que «el morbo» pels casos reals sempre ha existit i que aquest podria ser la clau del seu èxit. Més d'una trentena d'autors participen en el certamen, on també s'han programat una vintena de presentacions de llibres, entre les quals destaca 'Assassins del Camp', un recull de relats d'escriptors del territori. En aquesta edició, tots els actes se centralitzen al Museu de la Vida Rural.

'A sang freda' de Truman Capote, 'Gomorra' de Roberto Saviano, 'Tor' de Carles Porta o 'La mala dona' de Marc Pastor són algunes de les novel·les més conegudes que estan basades en crims reals. Aquesta barreja de realitat amb ficció s'ha abordat en la quarta edició, que per primer cop es dedica a una temàtica concreta. En el festival s'han programat taules rodones de «policies novel·listes», com Joan Miquel Capell, excomissari de policia, autor de la novel·la 'Wad-Ras', premi Crims de Tinta 2018. També autors com la periodista Fàtima Llambrich, que aborda el cas de Ramón Laso amb 'Sense cadàver' o la jutge Graziella Moreno, autora de 'Juegos de Maldad'.

Balcells ha explicat que, després de quatre anys de certamen literari, 'El Vi fa Sang' ha guanyat en «l'expectació» per part del públic, així com en assistència: «a poc a poc s'ha anat incorporant la gent de l'espluga, perquè al principi només venien escriptors i feia falta la incorporació dels lectors», ha explicat. En la mateixa línia, Aritzeta, que debuta com a comissària, creu que els participants del festival ja en són fidels perquè «han vist que valia la pena tornar».

Tret del festival de 'Tiana Negra', 'El Vi fa Sang' és l'únic certamen dedicat al gènere, tot i que l'esdeveniment de l'Espluga engloba més terreny i hi inclou la novel·la negra i la policial. A diferència del certamen de Tiana, en aquest s'inclou un maridatge amb vins que resulta «molt fàcil»: «no només pel vi negre, sinó perquè estem en una zona vinícola important i, amb la part lúdica del vi, que s'articula amb tastos, es contribueix a donar una personalitat pròpia al certamen», ha considerat Balcells. Per la seva banda, Aritzeta ha apuntat que «la quantitat de novel·les on surt el vi és tremenda; és un producte de socialització i per donar a conèixer la terra». A més, està demostrat que és un maridatge que funciona, amb cicles com Biblioteques amb DO o festivals amb recorregut a Europa, especialment a França.

Amb motiu del centenari del naixement de Manuel de Pedrolo, un dels pioners de la novel·la criminal en català, el programa del festival inclou diversos homenatges a la seva figura. A més, també es recorda l'escriptor Jordi Tiñena, mort fa dues setmanes, que havia de participar al Vi Fa Sang amb 'Joc d'identitats', l'última novel·la, i també per la seva participació en el llibre 'Assassins del Camp.

En aquesta edició, el festival reconeix amb el premi nacional 'El Vi fa Sang' l'escriptor mallorquí Antoni Serra, que va destacar amb el detectiu Celso Mosqueiro. D'altra banda, l'italià Massimo Carlotto serà guardonat amb el premi internacional. Segons Balcells, «és un dels millors autors de novel·la negra a escala mundial que connecta clarament amb la temàtica global del festival d'enguany perquè en les seves novel·les tracta de forma molt clara l'eix realitat i ficció». A més, amb el guardó, l'organització espera que la quantitat d'obres de l'autor traduïdes al català augmentin.

En les anteriors edicions s'ha reconegut a Isabel-¬Clara Simó, Andreu Martín, Jaume Ribera i Maria Antònia Oliver, pel que fa al Premi Nacional. Mentre que l'Internacional ha premiat a Andrea Camilleri, Albert Salvadó i John Banville (Benjamin Black).

tracking