Diari Més

Equipaments

El CAT reforçarà la seguretat física i cibernètica de les instal·lacions

El Consorci d’Aigües millorarà els tancaments perimetrals, els sistemes de videovigilància i alarmes

Josep Fèlix Ballesteros i Xavier Pujol, ahir, durant la presentació del balanç del 2017.

El CAT reforçarà la seguretat física i cibernètica de les instal·lacionsCAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) està treballant per introduir millores en la seguretat física i cibernètica de les seves instal·lacions, sent, aquesta, una de les seves prioritats. Es tracta, segons va apuntar ahir en el balanç del 2017 el president i el gerent de l’ens, Xavier Pujol, d’adaptar el CAT a les prescripcions que la Unió Europea ha efectuat als estats membres perquè protegeixin millor una dotzena de sectors estratègics, com el bancari, l’energètic, el transport o el subministrament d’aigua.

Així, i d’acord amb el Ministeri de l’Interior, s’han analitzat les instal·lacions i efectuat recomanacions de millora davant possibles vulnerabilitats, que no només ha d’incrementar el nivell de seguretat de tancaments perimetrals, sistemes de detecció amb videovigilància i alarma, sinó especialment davant la possibilitat «d’atacs cibernètics». Pujol va precisar que l’ens ja ha adjudicat les millores a les instal·lacions centrals de Tarragona, que s’executaran aquest 2018 amb un pressupost de 120.000 euros, i ha iniciat la redacció del projecte per a l’ETAP de l’Ampolla, on preveu invertir 500.000 euros més.

De cara aquest mateix any, el CAT continuarà la instal·lació de sensors per poder monitoritzar quinze punts claus de la xarxa de distribució i obtenir dades de control de la qualitat de l’aigua a temps real de forma contínua. Actualment, ja s’han implementat sis d’aquests sensors als principals ramals que abasten Tarragona i es continuarà progressivament –a un ritme d’uns tres anuals– cobrint els punts de major consum. Aquesta xarxa de sensors permetrà millorar l’actuació en cas que es detectin anomalies i, a més, reduir els mostrejos i analítiques manuals que fins ara efectuen. El procés d’instal·lació dels quinze equips s’allargarà fins el 2020.

Creix el consum d’aigua de l’Ebre

Xavier Pujol també va destacar que el consum d’aigua del minitransvasament de l’Ebre al Camp de Tarragona continua en ascens i va arribar als 75,81 hectòmetres cúbics anuals el passat 2017, un 6,67% més que l’any anterior i un 7,08% més que la mitjana de l’última dècada. Són xifres que se situen en els nivells similars als de l’any 2007, just abans de la crisi econòmica, i de la sequera prolongada.

Els responsables del Consorci d’Aigües de Tarragona consideren que la consolidació de l’increment registrat els quatre exercicis és un indicador «positiu». «L’objectiu és mantenir el sistema en equilibri i no fer sobreexplotació», va declarar el president de l’ens i alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, que ocupa el càrrec en funcions arran de la mort sobtada de l’anterior president, Albert Abelló, i a l’espera d’un nomenament un cop es constitueixi el nou Govern. Ballesteros també va voler contextualitzar el creixement de les xifres de consum del minitransvasament, que té reconeguda per llei una concessió màxima de 126 hectòmetres cúbics anuals del riu Ebre, com una dada favorable dins l’evolució de l’economia. Amb tot, ha precisat, considera que els objectius del CAT no han de passar per estimular o reduir el consum d’aigua, sinó afavorir mecanismes d’optimització, reducció de pèrdues així com la reutilització per part de la indústria «per no haver d’arribar al límit de la concessió, perquè a curt i mig termini no és necessari».

En aquest sentit, el consum d’aigua reutilitzada a la planta de Salou per part de la indústria tarragonina va ser de 4,78 hectòmetres cúbics aquest any passat, que se sumen als 30,64 subministrats pel Consorci d’Aigües de Tarragona. Els ajuntaments, per la seva banda, van consumir 45,17 hectòmetres cúbics.

tracking