Diari Més

Mobilitat

La Defensa del Ferrocarril s'adreça al Síndic per «salvar» els rodalies

El desmantellament de vies previst pel Ministeri de Foment deixarà sense estació a Salou, i Tarragona perdrà l’Euromed

Albert Pallarès i Ricard Riol ahir, durant la roda de premsa celebrada al Col·legi de Periodistes.

La Defensa del Ferrocarril s'adreça al Síndic per «salvar» els rodaliesCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Plataforma en Defensa del Ferrocarril (PDF) s'ha dirigit aquest matí al Síndic de Greuges per «salvar» els rodalies a la demarcació de Tarragona. Amb la planificació del Ministeri de Foment, es desmantellaran de manera integral les vies que connecten PortAventura, Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp i l’Hospitalet de l’Infant, «sense cap alternativa que faciliti o millori la vida dels usuaris de la xarxa de rodalies», segons ha detallat el portaveu de la plataforma, Ricard Riol. El mateix ha afegit que «és el primer cop en la història de la democràcia que desapareixeran uns rodalies sense cap solució sobre la taula», fet que la plataforma qualifica d’«atemptat» contra els usuaris.

La remodelació de la mobilitat ferroviària a la demarcació de Tarragona portaria diverses afectacions. En primer lloc, Cambrils perdria la seva estació, que es reubicaria a dos quilòmetres de distància de l’actual. En segon, l’estació de Salou, que es troba en el rànquing d’estacions regionals més utilitzades, deixaria d’existir. En conseqüència, els trens regionals entre Barcelona i Tortosa –R16– deixarien de connectar Cambrils amb Salou i els seus respectius nuclis urbans amb PortAventura, Tarragona i la resta de línies. I, per últim, la ciutat de Tarragona perdria la connexió amb l’Euromed, convertint-se en l’única província d’Espanya on aquest llarga distància s’atura fora dels nuclis urbans i en un espai sense connexió amb altres trens –l’estació Camp de Tarragona–.

El desmantellament de les vies compta amb el beneplàcit dels alcaldes de Mont-roig del Camp, Vandellòs, Cambrils i Salou, quatre de les poblacions afectades pels canvis. Aquest fet ha sorprès els membres de la Plataforma, perquè tal com ha detallat Riol, «no entenem com poden donar suport a una iniciativa que deixarà sense servei a milers de persones». De fet, les línies que uneixen Cambrils amb Salou i PortAventura, són utilitzades per 675.000 usuaris cada any.

«La Generalitat ha d’actuar»

Una de les demandes que la Plataforma en Defensa del Ferrocarril ha fet al Síndic és que la Generalitat actuï. «Els alcaldes dels municipis no tenen potestat per decidir aquesta mesura ni per negociar directament amb el Ministeri de Foment», expressava Riol. Per aquest motiu, reclamen que la Generalitat faci ús de les seves competències «tal com indica la llei». «La Generalitat de Catalunya hauria de ser l’administració encarregada de negociar amb els alcaldes i seguir apostant per la creació d’un tramvia que substituís els rodalies», ha assegurat Riol. Aquesta opció, que seria «menys agressiva» amb el territori, permetria una «urbanització de l’entorn de les vies que es faria pas a pas», ha detallat Riol.

A l’espera que el Síndic de Greuges faci efectiva la resposta, la Plataforma en Defensa del Ferrocarril segueix esperant una reacció de la Diputació de Tarragona, un ens supramunicipal que «podria fer el paper de mediador». D’altra banda, i pel que fa a la relació amb l’Ajuntament de Tarragona, la plataforma ha informat que «en un inici ens van donar suport amb dues mocions que vam presentar, però aquesta vegada encara no hem rebut cap notícia». Cal recordar que Tarragona perdria la connexió amb la llarga distància des del nucli urbà, i els viatgers haurien d’anar fins a l’estació del Camp.

tracking