Diari Més

Wegrzyn bat tots els rècords i engoleix a Valls més de 5 quilos de calçots

El barceloní guanya per desè any el Concurs de Menjar Calçots, en una festa que, enguany, ha atret a més de 35.000 persones d’arreu del món

Wegrzyn va guanyar ahir diumenge, per desena vegada, el Concurs de Menjar Calçots.

Wegrzyn bat tots els rècords i engoleix a Valls més de 5 quilos de calçotsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 35.000 persones d’arreu del territori es van apropar ahir fins a Valls per viure la 37a edició de la Gran Festa de la Calçotada. Demostracions de coure calçots, mercat, concurs de salses, degustacions i balls populars van omplir places i carrers del barri antic de la ciutat.

Però si, ahir, algú va ser protagonista, aquest va ser Adrià Wegrzyn. El barceloní va guanyar, de nou, el Concurs de Menjar Calçots, i ho va fer batent tots els rècords, aconseguint endrapar 310 calçots, amb un total de 5.825 grams consumits. Wegrzyn va superar la marca del concurs, establerta l’any 2014 per ell mateix amb 3.830 grams. I és que el barceloní venia a Valls per sobrepassar totes les expectatives, i ho aconseguí, encapçalant el podi per desena vegada. De fet, els centenars de persones que es van reunir al migdia, al Pati, per presenciar el concurs van celebrar la victòria del barceloní amb forts aplaudiments i ovacions. En segona posició, i a molta diferència, es va situar el seu pare, Constantino Wegrzyn, amb 2.380 grams engolits (180 calçots), mentre que Carlos Fontecha, de Rubí, va quedar tercer amb 2.010 grams (172 calçots). La XXXIII edició del concurs va comptar amb un total de 21 participants. Un d’ells era el productor d’una televisió russa, que quedà en darrera posició.

Tot i que aquest va ser l’esdeveniment central de la jornada, la festa es va completar amb diverses activitats que van aconseguir atreure l’atenció de persones d’arreu, des de pobles i ciutats del Camp de Tarragona, fins a grups de València, Algemesí, Perpinyà i Màlaga, i fins al Japó, la Xina o Rússia. Segons el secretari de la Cambra de Comerç de Valls, Rafel Castells, «el temps esplèndid» va ajudar a assolir les bones xifres, amb més de 35.000 visitants i 300.000 calçots cuits en una sola jornada.

La festa es va encetar a primera hora amb la posada en marxa, a les deu del matí a la plaça de l’Oli, de la demostració de coure calçots, que deixava tot el barri antic perfumat de la característica olor de calçots cuits. Just al costat, a la plaça del Blat, també s’iniciava, a aquella hora, el concurs de salsa de la calçotada, on la mirada de molts curiosos s’aturava i, els més decidits, intentaven fer-se un lloc entre la gent per agafar un tros de pa sucat amb salsa i opinar amb els amics quina de les opcions era la millor. Finalment, el primer premi va ser per la vallenca Andrea Cabrera. En la mateixa plaça, també es mostraven diversos manats de calçots, participants del Concurs de Cultivadors. Jordi Rovira Fortuny, de Torredembarra, va ser el guanyador, mentre que Castellfruit, de Castellvell del Camp, va aconseguir la primera posició a la mota amb més calçots uniformes i comercials, amb un total de 24.

Ja a mig matí, i quan els carrers ja eren plens gom a gom, es va posar en marxa la Mostra de Danses del Seguici Cerimonial de Valls, amb una cercavila encapçalada pel ball de la Primera, i seguida pel ball de Bastons de Valls, el Ball de Pastorets, el de Gitanes i el de Cercolets, una comitiva que anava tancada per un grup ben nombrós de xinesos carregats amb les seves càmeres, que anaven enregistrant cada un dels balls. D’altra banda, la plaça de la Zeta va ser l’escenari de les degustacions, on gent d’arreu van poder celebrar la seva particular calçotada, amb graelles al carrer per coure la carn i la llonganissa.

70 milions de calçots

Amb aquesta festa, celebrada a la ciutat origen del calçot, s’ha donat el tret de sortida a la temporada alta de les calçotades. En una temporada molt seca, enguany s’espera produir en el conjunt de Catalunya un total de 70 milions d’aquesta ceba dolça, segons apuntava ahir Rafael Castells. Pel que fa a la Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls, la previsió és arribar a les 13 milions d’unitats, segons el president de l’IGP, Francesc Xavier Amill, de la qual formen part 50 socis del Camp de Tarragona. Segons Amill, la climatologia d’enguany no és l’ideal, «però la campanya no té cap problema».

tracking