Diari Més

Judicial

El jurat declara culpable l'acusat de matar una noia a Salou, però reconeix que no tenia intencionalitat

El tribunal considera que l’home va asfixiar la víctima en el marc d’un joc sexual, però no considera provat que ella ho acceptés

Captura de pantalla de la declaració de l'home acusat de matar una noia a Salou mentre mostra al jurat popular com tenia les mans lligades la víctima.

El jurat declara culpable l'acusat de matar una noia a Salou, però reconeix que no tenia intencionalitatACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jurat popular ha declarat Claudio Augusto Santana culpable per unanimitat d’haver ocasionat la mort a una noia de 28 anys que exercia la prostitució en un pis de Salou. Durant la lectura del veredicte que s’ha fet aquest dijous a la tarda a l’Audiència de Tarragona, el jurat ha considerat provat que la matinada del 23 d’agost del 2016 l’home va asfixiar la víctima mentre aquesta es trobava d’esquenes i amb les mans lligades en el marc d’un joc sexual. Per sis vots a favor, el jurat ha considerat provat que, tot i que l’acusat en coneixia els riscos, no pretenia ocasionar-li la mort. Segons els membres del tribunal, no ha quedat provat que la víctima acceptés la pràctica de la hipoxífilia, que es porta a terme per obtenir plaer sexual mitjançant l’ofegament. Així mateix, el veredicte conclou que, com a conseqüència del consum d’alcohol i cocaïna, l’acusat patia d’efectes euforitzants que van alterar parcialment la seva percepció de situacions de risc.

Davant d’aquest veredicte, la fiscalia i l’acusació particular han sol·licitat a la magistrada que Santana sigui condemnat a sis anys de presó per un delicte de lesions amb privació d’òrgan o membre principal -pels greus danys cerebrals soferts-, en concurs amb un delicte d’homicidi per imprudència -que preveu penes d’un a quatre anys de presó-. Alternativament, han sol·licitat una condemna per un delicte de lesions simples, que està penat amb un any i mig de presó.

«L’acusat era conscient dels riscos i no hi havia consentiment», ha insistit el fiscal. Les acusacions han apreciat l’agreujant d’abús de superioritat i, en base al veredicte, els atenuants de confessió i consum d’alcohol i drogues.

Per la seva banda, la defensa ha demanat que s’imposi a Santana la pena mínima per un delicte d’homicidi imprudent i, atès que es manté en presó provisional des de l’agost de l’any passat, que se’l deixi en llibertat al més aviat possible.

L’acusat demana quedar lliure per poder ajudar econòmicament a la família de la víctima

Després de conèixer les conclusions del jurat, Santana ha fet ús d’un darrer torn de paraula, en el qual s’ha mostrat disposat a ajudar econòmicament a la família de la noia, que era veïna de Lleida. «No podré tornar-los a la seva filla, però si els puc ajudar, ho faré; però per això he d’estar al carrer per buscar feina i intentar reparar els danys que he ocasionat», ha afirmat.

A més, l’home ha insistit que va actuar involuntàriament i que mai no va pretendre causar la mort de la noia. Durant la seva declaració, ja va admetre que li va estrènyer el coll mentre practicava «sexe fort» amb ella de manera consentida. «Va ser una fatalitat el que va passar i demano perdó», ha conclòs aquest dijous. El judici ha quedat vist per sentència.

tracking