Diari Més

L'Escola Santa Maria del Mar celebra 50 anys formant salouencs

El centre, degà de l’ensenyament públic a Salou, inicia un ampli programa d’actes pel seu aniversari

Representants de la comunitat educativa del passat i del present del centre durant l'acte.

L'Escola Santa Maria del Mar celebra 50 anys formant salouencsCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avis d’antic alumnes de l’Escola Santa Maria del Mar i els salouencs de més edat recorden que l’any 1937, a Salou –aleshores Vila-seca-Salou–, ja hi havia una escola. Però, s’havia de triar una data fundacional per al centre degà en l’ensenyament públic al municipi i es va escollir el 1967, any en què estan datats els documents més antics que es conserven de l’escola.

L’Escola Santa Maria del Mar de Salou començava aquest dijous tot un ampli programa d’actes per celebrar el seu mig segle formant generacions senceres de salouencs. L’arrencada es produïa amb un acte institucional amb la presència de representants de la comunitat educativa del passat i del present del centre, del departament d’Ensenyament i de l’Ajuntament de Salou.

Després de descobrir una placa commemorativa, s’inaugurava una mostra fotogràfica que es podrà visitar al llarg del curs al vestíbul de l’escola i que serveix com a porta d’entrada del programa d’actes que es perllongarà fins al juny.

«És una escola plena de records, plena d’il·lusions, plena de vivències que tots hem anat omplint amb el pas del temps. Segur que tots tenim algun record que sempre ens fa sortir un somriure o alguna anècdota que expliquem als nostres fills. Tenim ganes de rememorar aquells bons records», deia aquest dijous l’actual director del centre, Carles Gené, durant l’acte.

L’antiga Escuela Nacional

El creixement de l’Escola Santa Maria del Mar al llarg de les últimes cinc dècades són el reflex de l’evolució de la capital de la Costa Daurada. El col·legi s’ha hagut d’adaptar a l’augment exponencial de la població i ha assistit al naixement de noves escoles públiques.

La que originàriament s’anomenava Escuela Nacional Graduada s’ubicava –el 1967– a uns pisos del carrer Barcelona, on nens i nenes estaven segregats a les aules. L’ús d’aquests pisos es va combinar amb del nou edifici que es va construir després al carrer València. A finals de la dècada dels 60, es va inaugurar el primer edifici als actuals terrenys, a tocar del carrer Ciutat de Reus. La transició democràtica va portar un nou al col·legi, que va passar a anomenar-se Colegio Nacional Mixto Santa Maria del Mar.

Es va construir la primera fase de l’actual edifici, però el boom demogràfic obligava a donar cabuda als nous salouencs i, el 1978, es va haver de buscar una solució d’urgència: es van habilitar dues aules als locals d’un edifici de la Via Roma i sis més al carrer Barcelona.

L’escola va haver d’encaixar més embats demogràfics de la jove població salouenca. La segona fase es va construir a mitjans dels anys 80, però no va ser suficient per donar acollida als alumnes i, el 2000, es van instal·lar mòduls prefabricats.

«La darrera modificació de l’escola s’ha realitzat aquest any, quan s’han incorporat a l’edifici central les aules de P4 i P5, deixant les auxiliars en la fase més antiga de l’escola», explica Gené.

Una «vella» escola moderna

La multiculturalitat de Salou té la seva rèplica al pati d’aquesta escola. «Al pati es parla català, castellà, francès, anglès, xinès, rus, wòlof (llengua del Senegal), entre altres idiomes... I és espectacular veure què succeeix quan arriba un nen nou a l’escola, els mestres no han de fer cap esforç extraordinari, els mateixos alumnes se n’ocupen», diu Gené, qui destaca que la diversitat, lluny de ser un problema, al Santa Maria del Mar, és un valor afegit.

El col·legi no només és un exemple d’integració de la població nouvinguda, la «vella» escola de Salou està plenament submergida en el segle XXI: ha apostat fort per les noves tecnologies, ha introduït la robòtica a les aules d’educació infantil i forma part de la xarxa per un sistema educatiu avançat Escola Nova 21.

«Aquest curs vam posar en marxa el programa ‘Repensem el nostre pati’ i vam introduir baguls amb objectes i jocs per oferir alternatives als jocs de pilota, que s’han limitat. Proposem altres activitats diferents del clàssic futbol al pati. Els alumnes fan un programa de ràdio en el qual participen els alumnes de primària setmanalment i, tot plegat, ha tingut una bona acollida», posa com a exemple de modernització Gené.

tracking