Diari Més

Foment electrificarà la línia del Corredor Mediterrani el dia 20

És un dels passos previs per començar les proves a les vies ferroviàries el pròxim any

La via construïda del nou corredor al seu pas per Vandellòs.

Foment electrificarà la línia del Corredor Mediterrani el dia 20ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pròxim 20 de novembre la nova línia ferroviària del Corredor Mediterrani, entre Vandellòs i Tarragona, es dotarà de tensió elèctrica. Aquest és el pas previ per posar en fase de proves la nova línia, fet que es produirà a principis del pròxim any, segons va anunciar el Ministeri de Foment.

Segons informava el Ministeri de Foment, Adif Alta Velocitat electrificarà a 3.000 i a 25.000 voltis la línia aèria de contacte (catenària) i els sistemes associats en una longitud de 56,5 quilòmetres al seu pas pels termes municipals de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Mont-roig del Camp, Vinyols i Els Arcs, Cambrils, Vila-seca, Reus, Constantí, els Pallaresos, Perafort, el Morell, Vilallonga del Camp, Alcover i la Secuita. L’electrificació de la línia és un dels passos previs a la posada en marxa d’aquesta infraestructura, la qual suposarà una inversió de 650 milions d’euros.

Tanmateix, Foment ha confirmat que, amb la finalització de les obres –prevista per a finals d’aquest any– es podrà començar amb el període de proves. Convé recordar que la seva definitiva posada en marxa suposarà eliminar l’actual traçat en via única de la via del tren al tram sud de Tarragona.

D’altra banda, després d’anunciar que, a diferència del tram entre València-Castelló, on ja s’està construint una segona plataforma ferroviària per a l’alta velocitat, la connexió entre Castelló i Vandellòs del corredor aprofitaria l’actual d’ample ibèric, el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, refermava aquesta decisió amb xifres que justificarien un baix grau d’utilització previst de la via. Segons va precisar, en aquests moments, l’actual doble via d’ample ibèric d’aquest tram té un grau d’ús del 17% i, en el futur, no superaria el 26%, segons les projeccions fetes pel Ministeri. «Fer una nova via suposaria, per 141 quilòmetres, més de 2.000 o 2.500 milions d’euros per reduir menys de deu minuts i tenir dues plataformes buides la majoria del temps: això ho és tot menys eficient», deia, en resposta als dubtes i reclamacions que genera l’última opció escollida pel govern espanyol.

La forma de finalitzar el llarg procés de construcció del Corredor Mediterrani –ple d’indecisions i rectificacions per part de diferents governs espanyols– continua generant preocupació entre actors socioeconòmics dels territoris que travessa.

tracking