Diari Més

Medi Ambient

Tarragona és la segona província des d'on més s'expandeix el mosquit tigre a través dels cotxes

Un estudi apunta que de cada 1.000 cotxes que circulen diàriament durant l'estiu per Barcelona transporten un mosquit tigre

Imatge del mosquit tigre

Tarragona és la segona província que més mosquits tigres trasporta a través de vehiclesInternet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cinc de cada 1.000 cotxes que circulen diàriament durant l'estiu per l'Àrea Metropolitana de Barcelona transporten un mosquit tigre, un insecte invasor incapaç de volar grans distàncies i que s'està estenent per tot Espanya, després de constatar-se que ja ha arribat a Madrid. L'estudi apunta que Barcelona és la principal província exportadora de mosquits, seguida directament de Tarragona.

Madrid és la província amb més risc de patir l'arribada d'aquests mosquits polissons, per les moltes connexions viàries que hi ha amb la resta de províncies. També València, Alacant i Múrcia són províncies exportadores.

Un equip de científics del projecte Mosquit Alert, juntament amb el Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat, la Universitat Pompeu Fabra (UPF), el CREAF i el CEAB-CESIC ha demostrat que el transport accidental en cotxe és el mecanisme més evident de l'expansió del mosquit tigre per Espanya. A l'estudi, que publica la revista Scientific Reports, els experts van inspeccionar 770 vehicles a l'atzar en controls policials als peatges i a les estacions de la ITV.

Amb la informació recollida, els científics han elaborat un model matemàtic que prediu el transport de mosquits tigre a través dels cotxes entre les províncies espanyoles.

Segons ha explicat Roger Eritja, entomòleg del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat, un mosquit tigre adult només és capaç de volar uns pocs centenars de metres. Malgrat això, apareixen mosquits tigre en llocs molt allunyats dels punts de cria on ha nascut.

L'estudi ha avaluat en quina mesura el cotxe podria ser un mitjà per al mosquit tigre a l'hora de colonitzar noves àrees i ha quantificat per primera vegada el transport passiu de mosquits en cotxe entre les províncies d'Espanya a través d'un rànquing de les principals províncies exportadores i receptores d'aquest mosquit. Per fer l'estudi, durant l'estiu del 2015 van inspeccionar 770 cotxes escollits a l'atzar a l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

«Amb l'ajuda d'un aspirador especial per caçar mosquits aspirem l'interior dels cotxes prestant atenció a les parts més fosques i estretes del cotxe, per exemple sota els seients, que és on solen amagar-se», ha detallat Isis Sanpera, del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat.

Segons Eritja, «fins ara ja sabíem que els humans hem ajudat involuntàriament els mosquits a viatjar centenars de quilòmetres a través dels nostres vaixells o avions».

«Ara -ha afegit- tenim números que demostren que viatjar en cotxe és un mecanisme de dispersió i això ens servirà per millorar el seguiment i control de l'espècie».

Segons el director de Mosquit Alert, Frederic Bartomeus, aquesta evidència també permetrà millorar la predicció epidemiològica ja que «el mosquit tigre és un vector de malalties i com més entenguem de l'abast real de la seva capacitat de dispersió, menor serà el risc per a la salut pública».

Eritja ha puntualitzat, no obstant això, que «encara no sabem quina proporció dels mosquits autoestopistes sobreviuen durant el viatge i al lloc on arriben», pel que han començat a fer anàlisis d'ADN dels mosquits per saber la seva procedència.

tracking