Diari Més

Judicial

S'enfronta a quatre anys de presó per perforar un oleoducte al Rourell per sostreure'n querosè

L’acció va contaminar 4.000 metres quadrats de terreny i va obligar a activar el pla d’emergència Plaseqta

Imatge de la fuita de querosè del Rourell al març del 2013.

S'enfronta a quatre anys de presó per perforar un oleoducte al Rourell per sostreure'n querosèACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fiscal de medi ambient de Tarragona sol·licita quatre anys de presó per a un home acusat de perforar un oleoducte de l’empresa CLH al terme municipal del Rourell (Alt Camp) amb la finalitat de sostreure el querosè que circula pel seu interior. Els fets es remunten al 25 de març del 2013 quan Sorin N.C. es va posar d’acord amb un altre individu -en parador desconegut- per obtenir «un lucre il·lícit», segons la fiscalia. El processat va fer un forat de 2 centímetres a la canonada -d’un diàmetre d’uns 40 centímetres- i això va ocasionar un sortidor de combustible de més d’un metre d’alçada que va anar emanant per la superfície dels camps sota els quals circula. Fins que l’empresa no va poder detectar i aturar la fuita, s’estima que en van sortir uns 4.000 litres de querosè.

Segons el fiscal, l’operació va generar un risc gravíssim de deflagració i de contaminació de terres i aqüífers, malgrat que la contaminació soferta va ser de caràcter lleu en uns 4.000 metres quadrats de terrenys. En cas de deflagració, però, el radi d’afectació de l’incendi hagués estat d’uns 150 metres. A més, cap a dos quarts de sis de la tarda, va ser necessari activar el pla d’emergència Plaseqta.

Des de l’1 de març, l’acusat havia portat a terme actuacions per eliminar el recobriment de l’oleoducte per poder extreure el combustible. En total, els danys ocasionats a la distribuïdora, segons la pròpia companyia, ascendeixen a 197.628 euros. D’aquests, 67.800 euros corresponen a la reparació del tram afectat, 127.394 a la indemnització a tercers i remediació al ambiental, i 2.433 euros al cost del valor sostret i perdut.

L’home, un ciutadà romanès, està acusat d’un delicte continuat de furt pel qual la fiscalia sol·licita una pena de 2 anys i 10 mesos de presó, i d’un delicte contra el medi ambient pel qual el fiscal demana 1 any i 2 mesos de presó, una multa de 3.600 euros i la inhabilitació especial per dedicar-se a una professió relacionada amb el subministrament de combustibles durant 1 any i 10 mesos.

El fiscal li aplica l’agreujant de reincidència, atès que un jutjat de Reus ja l’havia condemnat a sis mesos de presó per un delicte de furt. Així mateix, un altre jutge de la capital del Baix Camp li havia imposat una multa per intentar un robatori amb força. El ministeri públic també sol·licita que l’home indemnitzi la companyia CLH amb 197.628 euros. El judici se celebrarà en un jutjat penal.

tracking