Diari Més

La Plataforma pel Riu Siurana presenta una queixa contra la Generalitat i l'ACA al Síndic de Greuges

La queixa traslladada al Síndic denuncia que el transvasament pot incorre en un «delicte ambiental»

El pantà de Riudecanyes.

Exigeixen que es transvasi menys aigua del riu Siurana a l'embassament de RiudecanyesAjuntament de Riudecanyes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Plataforma pel Riu Siurana ha presentat una queixa al Síndic de Greuges denunciant la gestió que fa la Generalitat i l'ACAde l'aigua del riu Siurana, mitjançant el pantà de Siurana i l'assut de la Venta d'en Pubill.

L'entitat denuncia com s'està realitzant el transvasament de l'aigua del riu Siurana (Conca de l'Ebre) a la riera de Riudecanyes donat que«deixael riu sec una bona part de l'any». La queixa trasllada al Síndic que considera que s'està «atemptant contra els seus valors,enser un espai protegit per la legislació pot esdevenir delicte ambiental».

Veïns d'aquesta comarca, aplegats sotaaquestaentitat, asseguren que l'aigua del pantà de Siurana desviada a la riera de Riudecanyes es destina majoritàriament a usos industrials i d'oci -no previstos en la concessió inicial. Precisament aquest estiu alguns pobles del Priorat es queixaven de problemes de sequera per culpa d'aquest transvasament d'aigua de la conca del Siurana cap al territori del Baix Camp i el Tarragonès.

Laplataformaapunta també que «la gestió no respecta les directrius per a la gestió dels espais de la Xarxa Natura 2000» i traslladen una sèrie de dubtes a l'organisme sobre la legalitat del transvasament de conca. Apunten que «dubtem de la legalitat del conveni delTOPOGRAPOen el que alguns representant de la conca renuncienals dretsd'aigua de tota la conca, en favor de la Comunitat de Regants del pantà de Riudecanyes». La queixa també posa en dubte la «transparència» i la «parcialitat» de la informació que es facilita al respecte per part de l'ACAcom de la Comunitat de Regants de Riudecanyes.

El Siurana és un riu de règim mediterrani, que en el seu estat natural pràcticament mai no baixaria sec. El transvasament de conca, aigües avall del pantà de Siurana, comporta que durantdiversosmesos a l'any el riu baixi sec i sobretot, que, segons indica l'entitat, fa que «s'alteri el règim d'avingudes que permetria garantir la funcionalitat hídrica de la conca durant tot l'any».

tracking