Diari Més

Cultura

Un fenomen anomenat 'La teatr'era'

La companyia de teatre ha portat l’obra ‘El florido pensil’ a escenaris de tota la demarcació

Els actors que formen la companyia tenen entre 64 i 74 anys.

Un fenomen anomenat 'La teatr'era'La Teatr'era

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquesta tardor la companyia La Teatr’Era farà la representació número 40 d’El florido pensil, la peça teatral que retrata, en clau còmica, l’escola Franquista a Catalunya. La companyia, sorgida a l’Associació de la Gent Gran l’Era de Castellvell, està formada per unes vint-i-cinc persones, d’entre 64 i 74 anys, i els seus membres estan sent els protagonistes d’un petit fenomen teatral al nostre territori. La companyia ha portat l’obra a escenaris de bona part de la demarcació, i té bolos lligats fins al maig de 2018.

Tot plegat va començar fa uns quatre anys, quan un grup de persones de l’associació es va engrescar a fer teatre. Després d’una petita incursió amb una obra pròpia, la companyia va incorporar Jordi Mateu a la direcció i, amb ell, la idea de representar El florido pensil. «Estem encantats amb el Jordi, perquè sap treure el millor de nosaltres. Ell va ser qui ens va proposar l’obra, perquè deia que a la companyia hi havia ‘fusta’», explica Josefina Monné, una de les actrius de la companyia que també fa les funcions de mànager i producció.

«La clau d’aquest èxit és que hi posem tot l’interès i també que tenim molta disciplina. Tothom sap que el Jordi és el director i no es discuteix la jugada. Però, sobretot, és que ens la passem molt bé», explica Monné. Aquest entusiasme els ha portat a escenaris com el de la Sala Santa Llúcia de Reus, on pròximament tenen previst fer una nova representació de l’obra –i ja serà la sisena a la sala–, o el Teatre Metropol de Tarragona, on van fer gairebé ple, amb prop de 400 entrades venudes.

«Allà on anem la gent s’ho passa molt bé, i amb això ens sentim pagats del tot», assegura la Josefina, que també apunta que, tot i haver-la repetit tantes vegades, encara no han avorrit l’obra, perquè amb el director la segueixen treballant en els assajos previs a les representacions per tal d’afinar-la, millorar-la o introduir petits canvis.

Quan van començar les representacions la companyia no tenia gairebé res. Tot el material i equips dels quals disposen ho han anat aconseguint a base de representar l’obra arreu de la demarcació. «Som una companyia molt humil, i complim tots els requisits per ser denominats amateurs, però ens encanta fer teatre i el nostre director ha sabut treure el millor de cadascú a dalt de l’escenari», explica l’actriu. Alguns membres de la companyia tenien experiència teatral, però també n’hi ha que han pujat a l’escenari per primera vegada.

A molts pobles on han actuat ja els demanen quan estrenaran una peça nova per tornar a contractar-los. Des de La Teatr’Era apunten que no els faran esperar gaire, perquè ja han començat els assajos de La jaula de las locas, una peça amb la qual faran un gir radical de registre, i en la qual incorporaran nous actors.

De moment, seguiran portant El florido pensil allà on els ho demanin, i al desembre estrenaran El poema de Nadal, de Josep Maria de Sagarra, interpretat pel seu director, Jordi Mateu, sota la direcció de Francesc Garrido.

tracking