Diari Més

Riudecanyes

Exigeixen que es transvasi menys aigua del riu Siurana a l'embassament de Riudecanyes

La Plataforma Riu Siurana Viu i Aigua és Vida també demana el retorn d'aigua al Siurana

El pantà de Riudecanyes.

Exigeixen que es transvasi menys aigua del riu Siurana a l'embassament de RiudecanyesAjuntament de Riudecanyes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Plataforma Riu Siurana Viu i Aigua és Vida exigeixen a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) que revisi a la baixa el transvasament d'aigua del Siurana a l'embassament de Riudecanyes per respectar el cabal ecològic.

A més, aquest grup demana a l'Agència Catalana de l'Aigua el retorn d'aigua al Siurana, tal com proposava el Pla de Gestió 2010-15.

La Plataforma Riu Siurana Viu denuncia que des de fa uns anys el riu Ciurana, que és un afluent de l'Ebre, baixa molts dies a l'any sec perquè totes les seves aigües es deriven cap a l'embassament de Riudecanyes.

La plataforma considera «obsoleta» la concessió de fins a 4 m³/s (metres cúbics per segon) que té les La Comunitat de Regants Pantà de Riudecanyes (CRPR), que proveeix les ciutats de Reus, Riudoms i Vila-seca i Salou i el regadiu del Baix Camp, i assegura que és un cabal d'aigua infinitament superior al qual pot generar la conca del Ciurana en condicions de normalitat hidrològica.

Les entitats asseguren que les concessions atorgades per la CHE i la mala planificació de l'ACA comporten l'incompliment de la Llei d'Aigües i la Directiva Marc de l'Aigua i els demanen que planifiquin respectant la legislació.

La normativa estatal vigent estableix que els cabals ecològics són una restricció prèvia a qualsevol ús i la Directiva Marc d'Aigua (DMA) fixa que els ecosistemes aquàtics han d'aconseguir un bon estat ecològic.

Segons expliquen en un comunicat, l'incompliment del cabal de manteniment del riu Ciurana ve determinat pel transvasament del Ciurana (Conca de l'Ebre)-Riudecanyes (Conques Internes de Catalunya).

L'aigua del riu Ciurana és emmagatzemada a l'embassament de Siurana i transvasada en un 95 % a l'embassament de Riudecanyes.

La Comunitat de Regants Pantà de Riudecanyes (CRPR) té una concessió de fins a 4 m³/s (un cabal d'aigua infinitament superior al qual pot generar la conca del Ciurana en condicions de normalitat hidrològica) amb l'obligació de respectar un cabal de 200 l/s (litres per segon) per als aprofitaments aigües avall de la presa, constituïts bàsicament per les poblacions de Torroja, Gratallops i Poboleda.

Des de l'any 2001, però, en virtut d'un acord (TOPÒGRAF) pel subministrament d'aigua de boca i reg als pobles de la conca i a Porrera a través d'un tub, la CRPR no està obligada a deixar cap cabal riu avall.

Una situació que obvia la responsabilitat de preservar el cabal de manteniment del riu Siurana aigües avall de l'embassament d'acord amb el Pla Sectorial de Cabals de Manteniment, la llei d'aigües i la DMA.

L'ACA va recomanar un cabal ecològic per al Ciurana d'1,9 Hm³/any (hectòmetres cúbics a l'any) al punt d'inici del transvasament existent entre el riu Siurana i la riera de Riudecanyes, l'Agència Catalana de l'aigua recomanava un cabal de manteniment de fins a 1,9 hm³/any.

El Pla proposava estudiar la possibilitat d'alliberar cabals per a proveïments que avui es donen des de l'embassament de Riudecanyes amb una possible recuperació de cabals del Siurana en dos horitzons: primer un en un 50% a l'horitzó 2015 i, en la seva totalitat (uns 1,86 hm³ anuals), a l'horitzó 2027.

tracking