Diari Més

Atemptat Barcelona i Cambrils

Identificades 12 de les víctimes, entre elles un nen de 7 anys australià

La previsió és que en les properes hores quedin identificats les 14 persones que van perdre la vida a Barcelona i Cambrils

Els Reis van visitar diversos hospitals catalans.

Identificades 12 de les víctimes, entre elles un nen de 7 anys australiàCasa de S.M. el Rey

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dotze del total de catorze víctimes mortals produïdes en els atemptats de Barcelona i Cambrils el passat dijous ja havien estat identificades ahir a la tarda gràcies a l’ADN, segons va informar el departament d’Interior de la Generalitat. D’aquests, tres es van identificar ahir. Entre ells hi ha un nen de set anys de doble nacionalitat australiana i britànica. D’aquesta manera, són dos els menors morts i identificats per l’atropellament intencionat perpetrat a les Rambles de Barcelona.

El pare del menor va arribar dissabte a Barcelona des d’Austràlia i, acompanyat per psicòlegs i altres professionals de suport emocional, es va dirigir a l’Institut de Medicina Legal de la Ciutat de la Justícia, a l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona), per identificar al seu fill mort. El petit era a Barcelona amb la seva mare, que va resultar ferida en l’atemptat i està ingressada en un centre hospitalari de la capital catalana.

Les altres dues víctimes identificades ahir són una persona italiana i una altra belga. Aquestes identificacions ja s’han comunicat al jutjat d’instrucció que investiga el cas i a les famílies dels morts.

Concretament, els ferits i les víctimes dels atemptats són de 34 nacionalitats diferents, però en total s’ha treballat amb 50 consolats, «per descartar nacionalitats i contrastar informacions que estaven arribant des dels seus països», sobretot de familiars que trucaven des dels països d’origen, segons va explicar ahir el sotsdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado. Aquest cos ha atès, de moment, 13.000 trucades relacionades amb els atemptats, convertint-se en un dels episodis amb més volum de trucades.

El màxim responsable dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, va declarar ahir al matí que els experts forenses i policials estan prenent mostres d’ADN a les dues víctimes restants i que es preveu que els resultats estiguin llestos durant les properes hores. «Si tot va com ha d’anar, a primera hora del matí (d’avui dilluns) ho comunicarem a l’autoritat judicial i als familiars i quedaran plenament identificats i comunicats els catorze morts», va explicar Trapero. Fins al moment hi ha cinc víctimes espanyoles, una amb doble nacionalitat argentina. Les restes mortals de dues d’elles ja han estat lliurats als seus familiars.

També hi ha dos morts de nacionalitat portuguesa (els cossos dels quals es van lliurar ahir mateix als seus familiars), dues víctimes més de nacionalitat italiana, un belga, una altra de Estats Units i el nen de nacionalitat australiana i britànica.

Pel que fa al balanç dels ferits, s’ha reduït en tres el nombre de crítics, de manera que ahir a la tarda eren deu, mentre que els ferits greus són 15 (9 menys que dissabte), 25 menys greus i un de lleu. En total, ahir van ser donats d’alta dos afectats (el que ja suma 81), de manera que segueixen ingressades 51 persones en centres sanitaris, 47 d’elles a Barcelona, i 4 a Tarragona, aquestes últimes de l’atemptat a Cambrils.

Les 51 persones ingressades estan repartides en els hospitals de la Vall d’Hebron (8), Sant Pau (6), Del Mar (14), Clínic (6), Sagrat Cor (3), Germans Trias i Pujol (3), Bellvitge (4), Sant Joan de Déu (3), Hospital Joan XXIII (2), Hospital Santa Tecla (1) i Asepeyo (1).

El departament de Salut de la Generalitat ha informat també que els centres sanitaris catalans han atès en les últimes hores almenys a 85 persones amb quadres d’ansietat arran dels atemptats terroristes.

Es tracta de testimonis que no van resultar físicament ferits en els atacs, però als quals l’impacte emocional que els va suposar viure aquestes situacions ha derivat en quadres de forta angoixa que han requerit atenció mèdica sense ingrés. Segons el departament de Salut, aquesta és una reacció produïda per una situació de molt estrès i que acostuma a manifestar-se unes quatre hores després de l’impacte. Davant aquestes situacions es recomana trucar al 061 CatSalut Respon, on metges i infermeres poden atendre, aconsellar i redirigir en funció de la gravetat.

Lliurament dels primers cossos

Paral·lelament, la Generalitat de Catalunya ha lliurat a les famílies els primers cossos dels morts a l’atemptat de la Rambla de Barcelona. Es tracta dels dos veïns de Rubí i de dues persones de nacionalitat portuguesa. Els dos ciutadans de Rubí són un nen de tres anys i l’oncle de la seva mare. El menor estiuejava amb els seus pares a Llimiana, a la comarca del Pallars Jussà.

La família del Vendrell ferida a Barcelona es recupera favorablement

La família vendrellenca que va resultar ferida dijous en l’atemptat de Barcelona, mentre passejaven per la Rambla, evoluciona favorablement. Entre els afectats hi ha dos menors, que es recuperen a l’Hospital del Mar juntament amb una tieta, mentre que la mare dels infants es troba a l’Hospital de Sant Pau. Precisament dissabte, van rebre la visita dels reis Felip VI i Letícia, acompanyats pel conseller de Salut, Toni Comín; i la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat. La primera parada la van fer als volts del migdia a l’Hospital del Mar, on van saludar el menor resident al Vendrell, tal com es pot veure a la imatge.

tracking