Diari Més

Altafulla acull l'artesania catalana

La vintena edició de la Fira d’Artesans va finalitzar ahir diumenge després d’un cap de setmana de récord

Una de les paradetes de la XX Fira d'Artesans d'Altafulla.

Altafulla acull l'artesania catalanaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ahir diumenge va finalitzar la XX Fira d’Artesans d’Altafulla, una de les més consolidades a Catalunya. La mostra d’enguany va començar el passat dijous 17 d’agost, a la zona de les Eres, amb un total de 120 artesans procedents de tota Catalunya. La batucada que havia de simbolitzar l’inici d’un cap de setmana festiu va acabar sent un minut de silenci molt emotiu en record de les víctimes de l’atemptat de Barcelona, que va succeir hores abans de l’inici de la Fira. Amb motiu d’aquest tràgic succés es van anul·lar les actuacions musicals i les activitats infantils. Les mostres d’artesania, això sí, van continuar segons el previst, tot i la tristesa generalitzada. «La gent ha entès que anul·léssim les actuacions i les activitats per a la canalla. Tot i això, li plantejarem a l’Ajuntament fer una jornada durant les festes d’Altafulla per tornar a convocar als artistes que van ser cancel·lats pels atemptats», ha dit Diego Spano, portaveu del Col·lectiu d’Artesans.

En la mostra d’enguany hi va haver una gran varietat de parades i atraccions artesanals per visitar. Des de delícies gastronòmiques fins a bosses i complements fets a mà. Alguns dels productes que s’ofereixen es fan a la mateixa Fira, on també s’hi poden trobar demostracions d’artesania, per veure com es tracta, per exemple, la seda o el vidre emplomat. Entre les mostres més sol·licitades s’hi trobaven els ferrers, els fusters, sarroners o els ceramistes, que tenien fins a una seixantena de persones mirant amb atenció com es formen, finalment, les delicades peces de ceràmica.

Pere Gomes, regidor de Turisme, va valorar molt positivament l’edició d’enguany de la Fira d’Artesans «fem un balanç molt positiu d’aquesta vintena edició de la Fira, per nosaltres és la culminació i confirmació d’una de les activitats més importants durant l’any a Altafulla i un any més, tot i les circumstàncies que tots sabem i lamentem, l’organització ha estat molt correcte, cancel·lant les actuacions lúdico-festives i augmentant la seguretat», va concloure Gomes.

Per commemorar els vint anys d’aquesta mostra d’artesania que es confirma entre les cinc més importants de Catalunya, el Col·lectiu d’Artesans va encarregar la confecció d’un miler de monedes amb un gravat commemoratiu que s’han entregat tant a paradistes com a visitants. Diego Spano, portaveu del Col·lectiu, ha explicat els motius del gest «havíem pensat a regalar-los només als paradistes com a agraïment, però finalment hem volgut regalar les monedes a tothom, ja que també volem agrair l’assistència dels visitants». Amb aquest detall, la Fira segueix en la línia de convertir la mostra en una fira d’artesans per a artesans, un format present també en les edicions anteriors a la d’enguany.

La Fira d’Artesans, que es celebra el tercer cap de setmana d’agost, ha tingut una participació multitudinària també de part dels artesans. Més de 600 inscripcions es van presentar, de les quals es van escollir 12o per posar-hi la parada. «El públic premia els productes més artesanals i aquest també és el nostre criteri per decidir les paradetes. També pensem en no crear competència entre els artesans; cadascú fa un producte que no es pot duplicar. Per exemple, dins la Fira no trobarem dues paradetes que facin bosses de cuir», explicava Spano, que des Col·lectiu d’Artesans, aposten per «la qualitat abans que la quantitat». Finalment, Pere Gomes va voler agrair la gran afluència de gent que ha passat per la mostra «preveiem uns 30.000 visitants i, a falta de confirmacions i valoracions, creiem que s’han complert. Tot i el dol, la gent va volgut ha sortit al carrer i hem pogut gaudir de la Fira amb normalitat».

tracking