Diari Més

La família del manter senegalès mort a Salou denuncia «irregularitats» i «mentides» en el cas

El germà afirma que els mossos van «violar» l’ordre d’entrada i registre i que els testimonis protegits «van mentir al jutge»

La concentració que s'ha fet a la plaça de la Pau de Salou, amb la pancarta de fons, en record de Mor Sylla.

mort, pancarta, senegalès, manter, Salou, concentració, Ibrahim SyllaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La família de Mor Sylla, el manter que va morir l’11 d’agost del 2015 en el marc d’una operació contra el top manta a Salou, demana justícia i que es reobri el cas, malgrat que tant el jutjat d’instrucció com l’Audiència de Tarragona van arxivar el procediment penal. Durant un acte d’homenatge pacífic a Salou, que ha comptat amb la participació de poc més d’una vintena de membres de la comunitat senegalesa i de SOS Racisme, el germà de la víctima, Ibrahima Sylla, ha desgranat algunes irregularitats i mentides que, segons ell, s’han produït en el cas.

En concret, ha denunciat que els testimonis protegits «van mentir al jutge», que els agents van «violar» l’ordre judicial i van accedir al pis dels manters poc després de les cinc de la matinada -quan l’hora estipulada pel jutge era a partir de les sis- i que la policia no ha posat a disposició de la justícia les imatges de les càmeres de seguretat del bloc d’habitatges. Per tot plegat, SOS Racisme creu que la investigació de la causa penal va ser «deficient». De moment, la família continua amb la reclamació patrimonial contra la Generalitat i, en funció de com es resolgui, no descarta presentar un recurs de cassació al Suprem perquè es reobri la via penal.

«Tenim les proves suficients i els ingredients necessaris per poder reobrir el cas. Estic convençut que són els 13 agents dels mossos -que van intervenir en l’operatiu policial- els que tenen tota la responsabilitat de la mort del meu germà», ha assegurat aquest divendres Ibrahima Sylla en declaracions als mitjans. El jove, que ha afirmat que porta dos anys estudiant la causa, s’ha mostrat disposat a descobrir tota la «xarxa de mentides» que s’ha teixit per «tapar les irregularitats del cas».

La família critica que les gravacions de les càmeres del vestíbul del bloc d’habitatges de la plaça Sant Jordi no s’aportessin a la investigació. El germà ha fet notar que, en canvi, aquestes mateixes gravacions s’utilitzessin per controlar els moviments del mig centenar de manters que, segons ha dit, vivien a l’edifici. Amb aquestes proves, que ja han estat esborrades, la família pretenia determinar l’hora d’inici de la intervenció i possibles moviments de testimonis.

En aquest sentit, Ibrahima Sylla ha denunciat que els agents van «violar greument» l’ordre d’entrada i registre dictada pel jutjat d’instrucció, que l’autoritzava a partir de les sis del matí. Segons la família, tot i que alguns policies «van declarar davant el jutge que es va iniciar sobre les sis», l’operació va començar uns minuts després de les cinc de la matinada, atès que l’ambulància del SEM es va activar a un quart de sis.

Igualment, la família posa en dubte la veracitat dels relats dels tres testimonis protegits que van declarar en la causa. Dos d’ells van manifestar que estaven prenent un cafè al bar de la plaça i que no van veure contacte físic entre els agents i el manter, per la qual cosa la mort hauria estat accidental. «L’amo del bar em va dir que, quan va caure el meu germà, el bar no estava obert. Els dos testimonis van mentir al jutge i a la fiscal», ha afirmat Ibrahima Sylla. Sobre el tercer, que va manifestar que va veure els fets des de la cuina, el germà de la víctima també ho ha posat en dubte per la ubicació del pis.

Durant el discurs que ha llegit a la plaça de la Pau en castellà, català i francès, Ibrahima ha afirmat que «una força violenta va empènyer el seu germà», el va fer caure d’esquenes i que impactés amb el cap a terra. «La seva mort no va ser un accident», ha dit. Tot i tornar a assenyalar els agents, el germà ha assegurat que no vol «venjança» ni «el cap de cap policia», sinó que es faci justícia i s’accepti, d’una vegada per totes, fer una reconstrucció dels fets.

D’altra banda, Ibrahima ha defensat l’honorabilitat del seu germà, a qui ha definit com un exemple a seguir. A més, ha assegurat que Mor Sylla no era el responsable de cap banda organitzada i que el veritable líder, segons ell el propietari del pis, segueix distribuint mercaderia perquè els senegalesos la venguin al passeig marítim. Alhora, ha apuntat, els companys de pis de Mor Sylla continuen venent productes en les seves mantes. Per tot plegat, Ibrahima ha lamentat que la mort del seu germà «no ha servit de res».

Per la seva banda, Marilda Sueiras, lletrada de SOS Racisme, ha explicat que ara la prioritat és el seguiment de la reclamació patrimonial contra l’administració, presentada l’any passat. Ara, la família espera resposta a unes al·legacions presentades la setmana passada i, si no n’obtenen, no descarten acudir al jutjat contenciós administratiu. A més, si els resultats els són favorables, mantenen la possibilitat de presentar un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem perquè es reobri la via penal. Igualment, el germà es mostra partidari que el cas es reprengui a Tarragona i que els magistrats i la fiscal decideixin reobrir la causa d’ofici.

Segons Sueiras, la intervenció policial va ser «desproporcionada» i es va produir abans de l’hora fixada pel jutge. En resum, al seu parer la investigació de la causa penal va ser «deficient», perquè tampoc no es van tenir en compte les imatges de les càmeres de seguretat i podrien haver-hi falsos testimonis protegits.

Durant l'acte celebrat a la plaça de la Pau, els membres de la comunitat senegalesa han vestit samarretes on s'hi podia llegir 'Tots som Mor Sylla'. A més, l’acte ha estat presidit per una pancarta amb el lema ‘La família demana reobrir el cas’ i una fotografia del difunt amb les seves dues filles. Els efectius dels Mossos desplegats a la zona no han hagut d'intervenir.

El germà de la víctima, Ibrahima Sylla, mostrant el full d'activació del SEM a les 5:15 del matí de l'11 d'agost del 2015.

concentració, Ibrahim Sylla, Salou, full SEMACN

tracking