Diari Més

Patrimoni

Cambrils promou el seu passat romà amb visites a la Vil·la de la Llosa

Els visitants se submergeixen al passat a través d’un combinat de teatralització i realitat augmentada

Un grup de visitants, gaudint de la visita teatralitzada a la vil·la romana.

Cambrils promou el seu passat romà amb visites a la Vil·la de la LlosaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Vil·la Romana de la Llosa de Cambrils obria dijous a la tarda les seves portes per donar la benvinguda a un nou grup de visitants. L’encarregat de la vil·la, l’home de confiança dels propietaris, sortia amb els braços oberts a rebre el grup, tot convidant-los a entrar per mostrar-los les instal·lacions. Un cop tots vestits amb túnica, es donava inici a una nova visita teatralitzada, un viatge a través de la història fins al segle I aC, en el qual la vil·la, ubicada a primera línia de mar, es trobava en ple apogeu.

Aquest projecte, coordinat per Còdol Educació, és el segon any que es duu a terme. L’objectiu és donar a conèixer entre la població la Vil·la Romana de la Llosa, un jaciment ubicat al carrer Josep Iglesias de Cambrils ben poc conegut pels mateixos vilatans. Durant els mesos d’estiu, es potencia l’activitat i és per aquest motiu que s’organitzen visites teatralitzades cada quinze dies, els dijous a la tarda en dues sessions: a dos quarts de set i a dos quarts de vuit de la tarda. Pel que fa a les inscripcions, es poden realitzar través de la mateixa pàgina web de Còdol Educació, o també a l’Oficina de Turisme.

Tal com destaca Maria Adserà, de Còdol Educació, la visita és teatralitzada, amb l’encarregat de la vil·la com a guia, que porta els visitants per les diverses estances, explicant les seves funcions i, a més, fent incís en diversos aspectes de la vida en època romana, com l’alimentació, l’oci, l’escriptura, els esclaus o la cirurgia. La visita es completa amb aspectes vivencials a través d’objectes d’època romana, i es combina amb realitat augmentada que permet a la gent visualitzar com era antigament la vil·la. «Amb una visita vivencial, es genera empatia, fet que facilita imaginar com era aquest jaciment i la seva gent, sobretot, entre els més petits», destaca Adseria.

Les restes de la Vil·la de la Llosa es van localitzar l’any 1980, quan es va iniciar el desenvolupament urbanístic d’aquest sector de Cambrils. Les primeres excavacions es van fer entre 1983 i 1984 i, a partir de 1990, s’organitzen camps de treball a l’estiu.

Més enllà d’aquesta activitat, en el cas de Cambrils, Còdol Educació també ofereix dues visites teatralitzades més. Una és la que fa referència al Port, mentre que la segona, es tracta d’un recorregut per la vila de Cambrils. Així mateix, també es realitzen activitats del mateix estil a Capçanes, amb una visita per l’art rupestre, així com per la Tarragona romana, el món medieval de Siurana o el modernisme de Reus.

tracking