Diari Més

Judicial

El tarragoní Joaquim Nin passa de ser testimoni a investigat durant l'interrogatori pel referèndum

Les seves respostes, segons la Guàrdia Civil, el vincularien amb «delictes» pels preparatius del referèndum de l'1-O

Imatge d'arxiu de Joaquim Nin amb el president Carles Puigdemont.

Joaquim Nin passa de ser testimoni a investigat durant l'interrogatori pel referèndumACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil ha interrogat, aquest dimecres, com a investigat al secretari general de la Presidència, Joaquim Nin -també alcalde d'Albinyana i vicepresident de laDiputació de Tarragona-,davant els indicis que suposadament l'incriminen en els preparatius del referèndum de l'1-O, en la causa per sedició que dirigeix el jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, i que ha sorgit arrande les denúncies per les manifestacions de l'exsenador d'ERC Santi Vidal en les seves conferències.

En un inici, Ninha estat citat a declarar aquest matí com a testimoni, però al llarg del seu interrogatori, els agents han apreciat en les seves respostes indicis que podrien vincular-lo als delictes que investiga el jutge pels preparatius del referèndum. Per aquest motiu, la Guàrdia Civil ha detingut l'interrogatori per comunicar a l'alt càrrec de la Generalitat que havia de seguir declarant amb la condició d'investigat, i per tant assistit per un advocat.

Joaquim Nin ha prosseguit llavors la seva declaració, assistit per un advocat que aquest matí l'havia acompanyat a la comandància de la Guàrdia Civil situada al carrer Travessera de Gràcia de Barcelona, encara que sense poder entrar a l'inici de l'interrogatori atès que el secretari general compareixia com a testimoni. De moment, la imputació de Nin és exclusivament policial, a l'efecte d'interrogar-lo amb les garanties d'un investigat, a l'espera que el jutge instructor decideixi si li manté aquesta condició -i si, si escau, també el cita a declarar- una vegada rebi les diligències que li enviï la Guàrdia Civil, a la qual va encarregar les perquisicions sobre els preparatius del referèndum.

Després de l'interrogatori, el secretari general ha abandonat la comandància de la Guàrdia Civil del carrer Travessera de Gràcia de Barcelona, on aquest matí també ha estat citat a declarar com a testimoni Jordi Graells, director general d'Atenció Ciutadana de la Generalitat. Graells ha prestat declaració en qualitat de testimoni, interrogatori que ha finalitzat cap a les 14.30 hores.

Els agents han interrogat als alts càrrecs de Presidència, Departament del que depenen els serveis de difusió i informació de la Generalitat, en relació amb la creació i manteniment de la web garanties.cat, en la qual el propi govern català va anunciar que explicaria els detalls del referèndum. Als alts càrrecs de la Generalitat també se'ls ha preguntat per la gestió econòmica i el manteniment de la web del Pacte Nacional pel Referèndum, una plataforma integrada per partits, sindicats i entitats sobiranistes que recull suports a favor de la celebració d'una consulta sobre la independència.

Una altra de les qüestions per les quals la Guàrdia Civil ha requerit informació als testimonis és la campanya institucional sobre el registre de catalans a l'estranger que la Generalitat va llançar el passat mes d'abril, en el qual figurava la silueta d'un mapa de Catalunya amb la pregunta «Sí o no?» impresa sobre la mateixa.

tracking