Diari Més

L'Espluga estrenarà totes les rèpliques dels capgrossos històrics per la Festa Major

L'Ajuntament i l'Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans han promogut la iniciativa, que ha finalitzat un any després d'iniciar-se

Algunes de les rèpliques dels nans amb les responsables.

L'Espluga estrenarà totes les rèpliques dels capgrossos històrics per la Festa MajorAssociació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l'Espluga de Francolí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup de Nans de l'Espluga de Francolí ha donat per finalitzat el projecte de duplicació dels 9 capgrossos històrics de l'Espluga, datats de mitjans dels anys 40, i que es trobaven malmesos. Les rèpliques dels elements festius van començar a fabricar-se l'any passat, finançades per l'Ajuntament de l'Espluga –propietari dels capgrossos-. L'Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans també ha participat en el projecte, que té l'objectiu de preservar els nans antics, originaris de la casa Ingenio de Barcelona. Les noves rèpliques són de fibra de vidre, molt més resistents als cops, tenen una solapa més àmplia que permet subjectar-los millor, i també pesen menys. El grup complet es podrà veure actuar aquest cap de setmana, per la Festa Major.

L'any passat ja es van estrenar per la Festa Major les rèpliques dels dos massers o tricornis, adquirits el 1947, i de dos caps que es van adquirir a posteriori, i que han esdevingut molt populars: el Moro i la Gitana. Enguany s'han elaborat les rèpliques dels dos pallassos, del Grouxo i del Majordom (o Home dels Nassos). Des del mes de febrer de 2016 l'artesà montblanquí Eugeni Tarragó ha treballat en l'elaboració de les rèpliques exactes, que han estat pintades amb la col·laboració que l'artesà espluguí Josep Maïllo.

Uns capgrossos històrics

L'Espluga va adquirir els primers cagrossos l'any 1947 (o el 1944 segons altres documents), els dos massers (o tricornis) i el vell i la vella. Van arribar juntament amb el gegant i la geganta, procedents de la casa Ingenio de Barcelona, d'on van sortir molts capgrossos i gegants per pobles de Catalunya, amb el mateix motllo. Per obtenir els diners per la compra d'aquests elements festius, en plena postguerra civil, l'Ajuntament va carregar una pesseta (0,6 cèntims d'euro) de cada cartilla de racionament a tots els veïns de l'Espluga. Uns anys després es va comprar el turc i la cubana (o gitana), i a principis dels anys 80, els tres germans Marx. Ja al segle XXI s'hi han afegit els capgrossos de l'Agrupament Escolta l'Estornell, Senén, Abdonina i Estorni i el capgròs del Rovelló, el gosset ideat per Josep Vallverdú, a més de la Cleo, elaborada el 2003 per un grup d'espluguins que celebrava 40 anys, i que ara ja no actua.

L'any 1995, el llavors president dels Grallers de l'Espluga, Josep Prats Tarsà, a proposta del llavors cap de colla, Josep Lluís Torre, va compondre el primer Ball de nans de l'Espluga de Francolí, que s'ha ballat de forma ininterrompuda a totes les actuacions dels nanos. Es compon d'una dansa simple dividida en una part lenta i una part ràpida.

tracking