Diari Més

El Cavall dels Nebot ja és a punt de galopar

El nou element del seguici de Riudoms ballarà per primera vegada aquest pròxim cap de setmana

L'escultor Joan Serramià ha elaborat el cavall, que té unes dimensions excepcionals.

El Cavall dels Nebot ja és a punt de galoparCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El passat dissabte 8 de juliol es va presentar a Riudoms el Cavall dels Nebot, el nou element festiu que, a partir d’aquest mateix cap de setmana, s’incorporarà al seu seguici.

Es tracta d’una bèstia de dimensions excepcionals, obra de l’escultor i joier tarragoní Joan Serramià. Les seves mides són 4,5 metres del terra a les orelles, 5,5 metres de la cua al morro, i 1,80 metres d’amplada. Es tracta del primer cavall d’aquestes mides que es recupera a Catalunya.

El projecte va prendre com a referència el Cheval Bayard de la població valona d’Ath, a Bèlgica, que actua anualment en la festivitat de la Ducasse, celebració ja documentada en temps medievals. «Quan vaig veure els vídeos d’aquell cavall em vaig engrescar molt, perquè quan surt és tot un espectacle», explica Serramià. L’escultor admet, però, que el procés de disseny i construcció l’ha deixat esgotat, ja que s’ha dut a terme en un temps rècord: «Vam començar a principis d’abril i hem treballat contra rellotge. Hem fet just pels pèls. Si la feina s’hagués complicat una mica, hauríem anat malament».

La construcció d’un animal d’aquestes característiques ja és laboriosa, però si, a més, s’hi afegeixen les dimensions de la bèstia riudomenca, esdevé gairebé colossal. «El procés és molt semblant al de les escultures. Primer vam fer el model original, a mida real, amb fang. Això requeria unes estructures de fusta per aguantar-ho. Després vam treure els motlles d’escaiola, però com que el cavall és tan gran, el vam haver de fragmentar en moltes peces diferents, com si fos un puzle. Aquells motlles es van omplir amb fibra de vidre i després els vam anar soldant tros a tros», detalla Serramià, que va tenir l’ajuda de Xavi Fernández.

Els últims complements també es van mirar al detall, fins al punt que, per exemple, la cua i la crinera estan fetes amb cabells naturals de cavall.

Un cop acabada la feina, l’escultor tarragoní declara sentir-se molt satisfet però també molt cansat: «Estaré més content d’aquí a uns anys, quan vegi que el Cavall ha arrelat en la tradició de Riudoms. Llavors és quan t’oblides que l’has fet tu, i ho veus com una cosa que no és teva, com un fill que s’independitza».

L’animal està inspirat en la història dels fills il·lustres del municipi, els germans Nebot, membres d’una nissaga de militars coneguts per la seva participació en la Guerra de Successió donant suport a l’arxiduc Carles d’Àustria enfront dels exèrcits Borbons. Els Nebot van viure a la casa que avui és coneguda com Cal Gallissà, on encara es conserva l’escut d’armes de pedra a la façana.

Tot i que els riudomencs i riudomenques ja han pogut veure el Cavall dels Nebot, no serà fins aquest pròxim cap de setmana, per la Festa Major de Sant Jaume, quan la nova bèstia ballarà al municipi. Per fer-lo moure es precisen onze persones, i ara per ara la colla de portadors ja és força nombrosa.

La bèstia es va presentar el passat 8 de juliol.

El Cavall dels Nebot ja és a punt de galoparCedida

tracking