Diari Més

Innovació

Creat a la URV un dispositiu que detecta cèl·lules tumorals a la sang

Desenvolupat pel Departament de Química Física i Inorgànica, permet fer el seguiment del càncer de forma ràpida, econòmica, eficaç i poc agressiva

Els investigadors de la URV mostren el dispositiu que detecta cèl·lules tumorals a la sang.

Creat a la URV un dispositiu que detecta cèl·lules tumorals a la sangURV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors del Departament de Química Física i Inorgànica de la Universitat Rovira i Virgili i del Departament d’Oncologia Clínica de l’Hospital Universitari HM Torrelodones, han patentat un dispositiu portàtil que detecta cèl·lules tumorals a la sang. La investigació ha estat liderada perl’investigador ICREA Ramon Álvarez Puebla i pel catedràtic de Física Aplicada Francesc Díaz,

L’aparell, que és portàtil, permet quantificar el nombre de cèl·lules tumorals que hi ha en una mostra de sang d’una en una i en temps real. Això permet millorar l’eficiència del seguiment, el tractament i el diagnòstic del càncer, ja que ara es podrà fer simplement mitjançant l’adquisició d’una mostra de sang.

Els pacients que pateixen càncer —i més si tenen metàstasi— requereixen un seguiment continu durant el temps que dura el tractament per avaluar l’evolució de la malaltia. Avui dia, aquest control es fa amb tècniques d’imatge i biòpsies, que són invasives i no sempre són possibles.

Aquest sistema tan complex és el resultat d’una recerca —publicada a la revista del grup NatureScientific Reports— que forma part de la tesi doctoral d’Eric Pedrol, dirigida per Jaume Masons i Francesc Díaz, en col·laboració amb el Departament d’Oncologia Clínica de l’Hospital Universitari HM Torrelodones de la Fundación de Investigación HM Hospitales, liderat per l’investigador Eduardo García–Rico.

El dispositiu s’ha patentat i en són cotitulars la URV, ICREA, el CTQC, Medcom Advance i Medcom Tech i ja s’ha llicenciat a l’empresa Medcom Science, -una empresa que té com objectiu la investigació bàsica i el desenvolupament de tecnologies per al diagnòstic i eltractament del càncer-, que en farà la comercialització.

tracking