Diari Més

Successos

Cau un grup criminal que robava a turistes a les àrees de servei de l'AP-7

Un jutge dicta, per primera vegada, una ordre d’allunyament de 300 metres de l’AP-7 a tot Catalunya pels quatre detinguts

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d’Esquadra han desmantellat una organització criminal que robava a turistes mitjançant el mètode «punxarodes» a les àrees de servei de l’AP7. En total s’han detingut quatre persones d’origen albano-kosovar, els quals robaven objectes de valor i diners de l’interior dels vehicles després de distreure els seus ocupants, als quals es deien que tenien la roda punxada i simulaven que els ajudaven. Les víctimes escollides solien ser d’origen estranger.


La multireincidència dels detinguts en aquest tipus de delicte ha comportat que un jutge prohibeixi, per primera vegada, l’accés a l’autopista per tal d’evitar que continuïn delinquint. En concret el magistrat ha dictat una ordre d’allunyament de 300 metres de l’AP-7 a tot Catalunya pels integrants del grup. A part d’aquesta mesura i la retirada dels passaports dels detinguts, s’han iniciat gestions amb els jutjats europeus d’on viuen les víctimes per promoure rodes de reconeixement virtuals i evitar que el cas s’acabi arxivant.

Una organització criminal itinerant que va cometre robatoris al llarg de tota l’AP-7

El grup criminal era molt itinerant, ja que aprofitava l’estiu, en què hi ha més turistes a les autopistes, per actuar. Per evitar ser detinguts, els delinqüents marxaven del país durant un temps i continuaven robant en altres països. De fet, dels quatre detinguts, només un d’ells té domicili a l’Estat, mentre que la resta s’allotjaven de forma temporal a Catalunya durant el període en què cometien els robatoris.

El modus operandi utilitzat pels lladres és la modalitat de «punxarodes». Consisteix en que els autors punxen una roda al vehicle de la víctima i el segueixen fins que el conductor s’ha d’aturar al voral. En aquest moment els autors també aprofiten per aturar-se i sostreure els objectes de l’interior del vehicle. En d’altres ocasions, i donat el grau d’especialització adquirit, ja no els cal punxar la roda del vehicle de les víctimes, simplement una vegada que han detectat el vehicle que volen assaltar, el fan fent indicacions com si tinguessin un problema al vehicle. Amb l’excusa de prestar auxili, els autors distreuen les víctimes mentre aprofiten per sostreure els objectes de l’interior del vehicle.

El detinguts, que tenen diversos antecedents a diferents països d’Europa com França, Alemanya i Itàlia, llogaven vehicles per cometre els furts. Els investigadors han pogut implicar-los en sis fets comesos en 20 dies en què haurien obtingut més de 5000 euros, a banda de sostreure objectes de valor, com ara càmeres, telèfons mòbils, tabletes electròniques i/o ordinadors. Els investigadors no descarten que estiguin implicats en més fets, ja que el grup actuava diàriament a l’autopista.

Un cop els mossos els van detenir, el passat 1 de juliol, el jutge va ordenar un registre i entrada judicial al domicili del cap de l’organització, on es van localitzar diners i diversa documentació

Instant en què l'organització criminal està a punt de cometre un dels seus robatoris.

Cau un grup criminal que robava a turistes a les àrees de servei de l'AP-7Mossos d'Esquadra

tracking