Diari Més

Tradició

El Ball de Diables de Torredembarra celebra els 30 anys a la Festa del Quadre

El 15 de juliol, se celebra el dia gran amb la tradicional processó votiva, que surt de l’església de Sant Pere Apòstol, a dos quarts de vuit del vespre

Imatges d'arxiu del Ball de Diables de Torredembarra en la Carretillada de Santa Rosalia 2016.

El Ball de Diables de Torredembarra celebra els 30 anys a la Festa del QuadreAnna f: - Aj. Torredembarra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Torredembarra enceta una setmana de festes molt intensa amb l’inici de la Festa Major del Quadre de Santa Rosalia que, enguany, ve marcada pel 30è aniversari del Ball de Diables que el mateix grup celebrarà amb un gran nombre de propostes. Sense anar més lluny, demà dissabte, el Ball de Diables de Torredembarra presentarà el pastís i la beguda commemorativa de l’efemèride, en un acte que començarà a dos quarts de set de la tarda, al carrer d’Antoni Roig, i en el que hi col·labora la Pastisseria Cal Jan.

El Ball de Diables participarà activament, com és habitual, en els actes més tradicionals de la festa. La vigília de la festa, el pròxim divendres 14 de juliol, protagonitzarà el correfoc, a partir de dos quarts d’onze de la nit. Els diables torrencs aniran acompanyats per la Virgília de Torredembarra, el Ball de Diables de Tarragona, la Colla Vella del Ball de Diables de Sitges, la Víbria de Tarragona, el Ball de Diables de Mataró i el Ball de Diables del Morell. L’acte central del 30è aniversari del Ball de Diables de Torredembarra es viurà amb tota la ciutadania també el diumenge, 16 de juliol, a partir de les deu del matí i a la plaça de l’Escorxador, on organitzaran una diada popular. Al llarg del matí hi haurà un concurs d’estirar la corda i un vermut popular amenitzat per The Soul Man Quartet.

Tanmateix, entre les novetats que presenta el programa de festes destaca, enguany, la presentació del llibre L’ofici de boter a Torredembarra de Gabriel Comes Nolla i Jordi Suñé Morales. El municipi vol posar en relleu aquest ofici també amb la inauguració de l’exposició La memòria dels boters. Tot plegat serà el diumenge, 9 de juliol, a les dotze del migdia, al pati del Castell.

La mostra s’ha realitzat amb eines que un grup de torrencs va cedir a l’Ajuntament i fotografies antigues. En concret, l’exposició d’eines, que es podrà visitar fins al 12 de setembre, s’ha fet amb les col·leccions de Joan Girol, Joan Morros, Esteve Morros, Agustí Mercadé i Joan Maria Mercadé. Durant la inauguració es projectarà el documental que s’ha realitzat sobre aquest ofici al municipi.

Tradició

El programa de Festes del Quadre de Santa Rosalia ofereix propostes per a tots els públics i barregen lleure i tradició. L’arrencada del programa la protagonitzarà el concert-vermut que organitza la Virgília demà dissabte, a partir de les dotze del migdia, al carrer de Joan Güell.

Després de la presentació del pastís dels Diables de Torredembarra, hi haurà la de la samarreta de la Festa de Santa Rosalia, a les vuit del vespre, al pati del Castell. La X Mostra de Balls Country, el dimarts dia 11, l’espectacle Riallades, el dia 12, i el concert de jazz a la Roca Foradada, el dijous 13 de juliol, centraran els dies previs a la jornada de la vigília de la festa, que serà el pròxim divendres, quan la cercavila del Seguici Popular infantil envairà els carrers del municipi per deixar pas, després, al correfoc. El dia gran de la festa major serà el dissabte, 15 de juliol, amb els actes més tradicionals. El matí de la Festa Major del Quadre estarà marcat per les matinades i el solemne ofici, que se celebrarà a l’església de Sant Pere Apòstol, a les onze del matí, amb la corresponent veneració de la relíquia de la patrona. Ja a la tarda, a dos quarts de vuit del vespre, arrencarà la processó votiva del Quadre de Santa Rosalia des de la mateixa església. Anirà precedida pel seguici popular de la vila. En arribar de nou a l’església es produirà la ballada dels elements i l’esclat de músiques.

A més del ball de festa major, que se celebrarà el 14 de juliol, al parc de Cal Llovet, la plaça del Castell serà l’escenari d’Arnon Deejay, el mateix dia i el dissabte.

tracking