Diari Més

Costa Daurada

La Confraria de Cambrils torna a subhastar el peix després de 19 anys

Els compradors, des d’una grada, marquen el preu més baix pel qual estan disposats a adquirir el producte, mentre les captures es mostren en caixes

Els primers compradors que ahir assistien a la posada en marxa de la subhasta de peix al port.

La Confraria de Cambrils torna a subhastar el peix després de 19 anysOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Hem tingut molt més resposta de la que esperàvem. Com a mostra, hem hagut de demanar més comandaments del que havíem previst inicialment». Clàudia Masdeu, la nova secretària de la Confraria de Pescadors de Cambrils, es mostrava ahir així de satisfeta minuts abans que comencés la subhasta de peix, a les quatre de la tarda. No és per a menys: fa 19 anys aquesta activitat va deixar de fer-se i era l’única de tot Espanya sense subhasta.

La subhasta de peix es reprenia ahir a la Confraria de Pescadors, tot coincidint amb el dia en què les barques d’arrossegament –una dotzena– es feien a la mar, després de dos mesos de veda. A les quatre de la tarda, els compradors es feien lloc a la grada habilitada per poder veure les captures que passaven per la cinta en caixes i dotats amb un comandament per poder prémer el botó quan el producte ha arribat al preu que consideren convenient i que estan disposats a pagar.

«Una càmera grava les caixes amb el producte i, a les pantalles, apareix la imatge amb el preu de sortida més alt i amb informació sobre la barca que l’ha pescat i l’espècie», detallava Masdeu.

La Confraria de Pescadors de Cambrils va deixar de vendre el peix en subhasta davant la manca de compradors. «El preu baixava molt, entre tots es coneixien, i es va començar a fer la venda directa. Amb la compra en subhasta ens assegurem l’objectivitat de la venda, sense negociacions, i que la barca faci un bon tractament del peix», afegia la secretària de la Confraria.

Ahir van ser al voltant d’una quinzena, els compradors que van estrenar la compra en subhasta. Des de la Confraria de Cambrils no amagaven el fet que l’inici de la veda a Sant Carles de la Ràpita els havia afavorit i molts compradors del sud de Catalunya tenien la intenció d’acostar-s’hi.

La subhasta de peix s’estrenava també amb algunes novetats que, després de 19 anys, han vingut de la mà de les noves tecnologies. Entre aquestes, la possibilitat d’entrar a la sala a distància, a través del web. «Els compradors poden introduir les seves credencials a la nostra pàgina web i poden veure el peix que entra a la cinta, licitar i, si el preu baixa i ningú dels que han assistit presencialment ha clicat el comandament, poden adquirir el producte», explica Clàudia Masdeu.

El lluç és el producte estrella en aquesta època de l’any a Cambrils, municipi que viu de cara al mar. Del seu port surten cada dia tretze embarcacions d’arrossegament i set de tresmall, a banda de les barques de la llum, que ho fan als matins. Precisament aquest cap de setmana, el municipi celebrava la Festa de l’Ormeig, en el marc de la qual, es recreava una subhasta de peix a l’antiga a la platja i davant de centenars de persones.

«Encetem la nova activitat amb molta il·lusió, esperem que les barques estiguin contentes», finalitzava Masdeu.

Preparant les caixes amb l'arribada de les barques.

La Confraria de Cambrils torna a subhastar el peix després de 19 anysOlívia Molet

Les pantalles mostren el producte, l'espècie, el preu i la barca.

La Confraria de Cambrils torna a subhastar el peix després de 19 anysOlívia Molet

tracking