Diari Més

Agricultura

L'avellana catalana és 1,7 euros per quilo més barata que la italiana, segons JARC

L’organització agrària adverteix que els agricultors catalans cobren menys que els italians o els turcs, mentre que la tendència s’inverteix en els preus d’exportació

La Llotja de Reus en una imatge d'arxiu.

UP critica el Govern per no disposar d'imports de referència de l'avellanaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'organització agrària JARC-COAG ha denunciat avui que l'avellana catalana es ven 1,7 euros per quilo més barata que la italiana i ha reclamat mesures.

Les cotitzacions en origen a la Llotja de Reus de l'avellana negreta en aquesta campanya s'han mantingut en una mitjana de 4,92 euros per quilo, 71 cèntims per sota del mercat turc i 1,07 euros més baixes que a Itàlia.

En canvi, amb les vendes en la indústria, la tendència s'inverteix i, en el cas de les exportacions, el preu mitjà d'exportació de l'avellana en gra des de Catalunya és de 7,68 euros, fet que suposa 36 cèntims per damunt del mateix valor a Turquia.

Aquestes diferències en els preus de l'avellana només es troben el sector productor, ja que si la comparació es realitza amb les vendes en la indústria, aquestes desapareixen, afirma JARC.

L'organització agrària demana als intermediaris que els marges obtinguts amb la venda de l'avellana també arribin al pagès.

JARC-COAG indica que els intermediaris actuen com a indústria comercialitzadora, per la qual cosa els productors catalans perceben un preu en origen molt per sota del turc i l'italià i són els únics de la cadena alimentària que pateixen aquest diferencial.

D'aquesta forma, el productor d'avellana català acaba cobrant un preu inferior als de Turquia o Itàlia, mentre que en les vendes en gra, les indústries perceben un superior.

Per això, des de l'organització agrària es demana un equilibri en els marges comercials del sector de l'avellana perquè repercuteixin en el productor.

tracking