Diari Més

Veïns de Vila-seca es queixen d'una plaga d'insectes als plataners

La presència d’exemplars s’ha detectat a l’avinguda de Ramon d’Olzina, on «envaeixen» bancs, arbres, façanes i establiments

Insectes a la soca d'un plataner.

Veïns de Vila-seca es queixen d'una plaga d'insectes als platanersEva Gale

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presència d’un petit insecte de color torrat a l’avinguda de Ramon d’Olzina de Vila-seca està provocant aquests dies queixes entre veïns i establiments de la zona. «Entren dins del bar i es posen sobre les taules, la barra i per tot arreu», explicava ahir el propietari del Preet Restaurant.

Es tracta del conegut com a insecte del plataner (belonochilus numenius), una espècia de xinxa originària dels Estats Units, que s’alimenta de les llavors dels plataners, arbre que justament hi ha a l’avinguda de Ramon d’Olzina. No es tracta de cap amenaça contra les persones, ja que no creen cap reacció adversa ni piquen, però sí que causen molèsties entre la gent. «Fa uns dies que en veig per les façanes de les cases, a més, he sentit queixes en altres establiments perquè últimament n’hi ha més del compte», asseguraven ahir des d’un establiment de pollastres a l’ast ubicat a la mateixa avinguda.

Segons una veïna, ja fa vora d’un mes que hi ha aquests insectes, «però és sobretot de fa un parell de dies, que és exagerat. Els bancs del carrer estan plens d’aquests insectes i ahir me’n vaig trobar un parell a la finestra de casa. És un destorb». De fet, i tal com ha pogut constatar aquest mitjà, a cada un dels plataners de l’avinguda hi ha desenes d’exemplars. La regidora de Serveis al Territori i Educació, Manuela Moya, diu que es farà arribar la problemàtica al servei d’antiplaga, però que, en tot cas, «ja es fa un seguiment constant i habitual».

Aquest no seria el primer cop que l’insecte del plataner es converteix en plaga a Catalunya. I és que el 2015, justament també a principis de juliol, Barcelona va viure un episodi similar a la zona de l’Eixample.

En aquella ocasió, el servei de Parcs i Jardins va realitzar un tractament fotosanitari als plataners per combtre aquesta nova plaga. I és que tan sols fa nou anys que aquest tipus d’insecte està al continent europeu. El primer cop que es van detectar exemplars al vell continent va ser el 2008 a França i, des de llavors, s’ha anat estenent.

tracking