Diari Més

Ramaderia

Un nou protocol d'Agricultura pot salvar la vaca Margarita

Si el propietari es compromet a mantenir l'animal fora de l'àmbit de la producció ramadera i de la cadena alimentària, s'evitaria el sacrifici

Un grup de persones visitant la Margarita, que és molt afable amb tothom.

Mobilització ciutadana per evitar el sacrifici de la vaca tortosina MargaritaRubén Lucía

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un nou protocol del Departament d'Agricultura sobre l'actuació en cas de bovins sense identificar pot salvar la vaca Margarita del sacrifici. El protocol estableix que el propietari ha de poder acreditar la identitat i traçabilitat de l'animal que no estigui registrat. Però en cas que això no sigui possible, es podria suspendre el sacrifici sempre que el propietari es comprometi a mantenir l'animal viu fora de l'àmbit de la producció ramadera i de la cadena alimentària.

També ha de complir una sèrie de condicions estrictes que garanteixin la sanitat i traçabilitat de l'animal, quedant immobilitzat i no apte per al consum, ni per a activitats comercials ni lucratives. Aquest és, precisament, el cas de la vaca Margarita, que ara viu en quarantena al santuari d'animals de Marçà, al Priorat, el Hogar ProVegan, on la van traslladar els animalistes per evitar el seu sacrifici.

Margarita, una vaca de lidia, vivia en una finca de Tortosa i, durant més de quatre anys, la van cuidar entre el propietari i els veïns. El seu propietari la va regalar a un amic perquè li va fer pena sacrificar-la, ja que en alletar-la la seva mare no guanyava pes. No obstant això, cap dels dos la va registrar i una inspecció veterinària per les queixes d'un altre veí va detectar a la vaca que, en compliment de la normativa vigent, havia de ser sacrificada, ja que estava indocumentada.

El cas de Margarita es va viralitzar i es van recollir més de 180.000 firmes a favor de no sacrificar-la, ja que sempre havia viscut més com un animal de companyia que com un animal de granja.

Aquest nou protocol s'ha presentat en el marc de la Taula Sectorial del Boví de Carn, on s'ha explicat que s'espera que, a partir de la tardor, Catalunya sigui declarada oficialment lliure de brucel·losi, una malaltia infecciosa del bestiar caprí, boví i porcí.

tracking