Diari Més

Laboral

La direcció del Festival de Pedralbes podria assumir el de Cambrils

L’Ajuntament suspèn la venda d’entrades a l’espera de trobar un nou organitzador després de la detenció d’Antoni Mas

Abella i Mendoza, durant la roda de premsa que van oferir ahir per explicar la situació del festival.

La direcció del Festival de Pedralbes podria assumir el de CambrilsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Concertstudio, la promotora que organitza el Festival Jardins Pedralbes, podria assumir l’organització del Festival Internacional de Música de Cambrils després que la seva celebració estigui en dubte arran de la detenció del director de l’esdeveniment, Antoni Mas, per un presumpte frau piramidal milionari. Martín Pérez, director de Concertstudio –que també organitza el Festival del Mil·lenni i que va dur les regnes del Festival de Cap Roig al llarg de dotze anys– confirma que l’Ajuntament de Cambrils té previst posar-se en contacte amb ell per oferir-li. Tot i que Martín Pérez explica que no està en disposició d’assegurar la seva resposta afirmativa, ha explicat que la seva promotora està preparada per assumir el repte.

«En tots els festivals de música hi ha un 70% d’aspectes comuns i, la resta, són particularitats. En aquest cas, necessitaríem gent vinculada a Cambrils perquè ens expliqués les pròpies», diu Pérez. De fet, l’esdeveniment cambrilenc no és del tot aliè a Concertstudio: aquesta empresa és la que va portar Julio Iglesias i José Carreras a l’escenari del Parc del Pinaret l’any passat.

Mentrestant, l’Ajuntament anunciava ahir que el Patronat de Turisme ha suspès temporalment la venda d’entrades dels concerts del festival, a l’espera de trobar una empresa que es pugui fer càrrec de l’organització. Segons el regidor de Cultura, Josep Lluís Abella, «el govern està mantenint contactes amb una empresa que està estudiant la possibilitat» d’organitzar aquesta 43a edició, «però, avui dia, no hi ha res tancat».

Com que no hi ha temps per tornar a licitar l’organització del festival, l’altra empresa que l’assumeixi ho haurà de fer amb el mateix plec de clàusules que es va establir en el seu moment en la licitació pública. Aquest estableix que «l’Ajuntament de Cambrils no assumeix cap risc operatiu de mercat, essent l’execució del contracte a ‘risc i ventura’ del contractista». La col·laboració del consistori es limita a la cessió de l’espai del Parc del Pinaret i el suport la Brigada i la Policia Local.

El contracte també especifica que l’adjudicatària s’encarrega de la producció i execució en la seva totalitat de gestió, producció, realització i organització dels espectacles i concerts, cosa que comporta la contractació i pagament dels artistes i del personal necessari. Precisament, la nova empresa que està buscant urgentment i a contrarellotge el consistori hauria de «salvar el festival amb el mateix cartell musical que estava previst».

El cert és que, segons fonts consultades per Diari Més, els artistes que apareixen al cartell de l’edició d’enguany –Tom Jones, The Cranberries, Love of Lesbian, Ana Torroja, entre d’altres– acostumen a cobrar una part per avançat quan ja formen part de la programació. «L’única alternativa és que una altra empresa pugui agafar el relleu de l’organització a través d’un negociat d’urgència, una vegada Publiolimpia hi hagi renunciat o bé l’Ajuntament rescindeixi el contracte», deia Abella. Finalment, aquesta empresa adjudicatària també s’ha de fer càrrec de les indemnitzacions per danys i perjudicis causats a tercers en l’exercici de l’activitat, assumint totes les responsabilitats que se’n puguin derivar. Segons assegurava ahir l’Ajuntament de Cambrils en la roda de premsa que va oferir ahir i en la que hi va participar també l’alcaldessa, Camí Mendoza, Antoni Mas es va posar en contacte amb el consistori la setmana passada per informar que tenia «uns problemes personals i de solvència econòmica que feien perillar la viabilitat de l’esdeveniment». Però no es va saber de la seva detenció fins després.

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant sortia també ahir al pas per esclarir quina és la relació del consistori amb el detingut i Publiolimpia, organitzadora de diversos campionats de balls esportius al municipi. «Els acords fins al 2016 sempre s’ha complert», deien des del consistori, tot i que estan a l’espera del compliment total del contracte d’aquest 2017, «que inclou l’emissió dels programes gravats durant el Campionat d’Espanya de 10 Balls a diversos canals de televisió».

L’estafa

El frau que hauria comès Mas consistia a oferir un elevat benefici a inversors, a través de la gestió d’espais publicitaris a la televisió que eren inexistents. El detingut simularia els contractes i, amb els diners dels inversors, l’acusat pagava suposadament els percentatges de rendiment de les seves víctimes per així mantenir l’estafa piramidal.

La fallida del fons IM Auriga, la punta de l’iceberg

La punta de l’iceberg d’aquesta estafa piramidal milionària es va deixar veure el passat 31 de maig, amb l’enfonsament del fons de titulació IM Auriga Pymes que, aleshores, ja va comunicar que fins el 58% del seu patrimoni vehicle podia estar contaminat per factures falses de Publiolimpia. L’entitat especialitzada en els crèdits a petits i mitjanes empreses Finalter és la principal víctima del frau de més de 200 milions d’euros i va ser aquesta empresa la que va denunciar Publiolimpia el passat 31 de maig. Finalter havia invertit part dels seus actius en Publiolimpia, que després va convertir en bons i els va col·locar a través d’Auriga. Als 200 milions que s’estimen que es podrien haver estafat a la Costa Daurada, se sumen altres 100 d’inversors de l’àrea de Madrid, que han començat a organitzar-se.

tracking