Diari Més

Policial

El promotor del Festival de Música de Cambrils, detingut per frau

Antoni Mas hauria comès un presumpte frau piramidal de 200 milions d'euros a través de la seva empresa Publiolimpia

Antoni Mas, a l'esquerra, durant la presentació del festival el gener d'a

Detingut el promotor del Festival de Cambrils per estafar més de 200 milions d'eurosFIM Cambrils

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Festival Internacional de Música de Cambrils podria no celebrar-se. La detenció del seu director, Antoni Mas, per part dels Mossos d’Esquadra per haver comès un presumpte frau piramidal multimilionari a través de la seva empresa Publiolimpia, organitzadora del festival, deixa en l’aire un cartell estival que pretén portar a Cambrils artistes de la talla de Tom Jones, The Cranberries, Roger Hodgson de Supertramp, Ana Torroja i Love of Lesvian, entre d’altres.

L’Ajuntament de Cambrils, coneixedor de la detenció d’Antoni Mas des del passat 6 de juny, treballa ara per garantir la viabilitat de l’esdeveniment. L’arrest d’Antoni Mas, que es va fer públic dimarts, no ha agafat per sorpresa a l’oposició cambrilenca. Segons el portaveu de Nou Moviment Ciutadà, Oliver Klein, la plataforma d’afectats per la presumpta estafa piramidal es va posar en contacte amb aquest grup polític. «Havíem començat a indagar fa dies, anàvem al darrere de la pista», explicava dimarts Klein a Diari Més qui recordava que l’organització d’aquest festival sempre ha estat motiu de crítica per l’oposició, fins i tot per part de dos dels grups que ara formen part de l’equip de govern de Cambrils, ERC i PSC.

Els Mossos d’Esquadra donaven a conèixer dimarts una detenció que s’havia produït dies abans, el passat 6 de juny. La policia catalana informava de l’arrest d’un home de 64 anys, nacionalitat espanyola i veí de Barcelona, per un presumpte delicte d’estafa i falsedat documental en relació a un frau piramidal multimilionari, de més de 200 milions d’euros. Fonts properes a la investigació informaven dimarts que les dues empreses eren ATA Producciones y Eventos Barcelona 2003 SL i Publiolimpia SL i, tot seguit, es coneixia que el detingut era Antoni Mas, director del festival de Cambrils, però també organitzador de l’Spanish Open Salou de ball de saló des de fa anys i del campionat de Balls Esportius de Cambrils. Publiolimpia, de fet, va ser l’empresa organitzadora del Campionat d’Espanya de 10 Balls 2016 i del IV Open Nacional l’Hospitalet de l’Infant FEBD 2016. «La seva detenció i aquesta estafa ja es coneixia a cercles empresarials de la zona alta de Barcelona. Hi ha tot un grup d’estafats», afirmava dimarts Oliver Klein.

Segons informaven des del cos de Mossos d’Esquadra, a principis del mes de juny es va tenir coneixement que el propietari d’aquestes dues empreses de promoció musical i publicitat podria estar involucrat, suposadament, en un important frau financer de tipus piramidal. Els investigadors van poder comprovar que l’empresari –en aquest cas, Antoni Mas– s’aprofitava, presumptament, de la seva estructura empresarial i li oferia un alt rendiment financer a tots els seus inversors.

L’operativa del frau consistia en el fet que l’arrestat oferia alts rendiments en interessos, molt per sobre d’altres productes financers, si els estafats invertien diners presumptament destinats a la compra d’espais publicitaris de grups i mitjans de comunicació d’àmbit estatal i la seva posterior cessió i venda a grans societats per tal que s’hi anunciessin. D’aquesta manera, l’esquer era l’alt rendiment econòmic en interessos en relació amb el capital invertit a més de fer-ho sobre un producte d’aparent poc risc.

Segons la policia, el detingut hauria simulat i falsificat les factures amb aquestes grans empreses que, suposadament, es volien anunciar a televisió i obtindria el capital dels inversors aportant els contractes i factures falsificades com a garantia. Mitjançant aquesta dinàmica hauria arribat a defraudar a grans i petits inversors fins a 200 milions d’euros.

Des del cos policial s’informava que aquelles persones que s’hagin pogut veure afectades o perjudicades per aquests fets poden adreçar-se a qualsevol comissaria dels Mossos d’Esquadra i, a partir d’aquí, ja es posaran en contacte amb la Unitat Central de Delictes Socioeconòmics i Falsificació de Moneda per tal de poder-los denunciar.La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

L’Ajuntament surt al pas

Un cop la notícia saltava a la llum pública, dimarts a la tarda l’Ajuntament de Cambrils emetia un comunicat en el qual assegurava que «la voluntat de l’equip de govern és que el festival se celebri tal com estava previst, i es farà tot el possible perquè sigui així».

L’organització del festival va ser adjudicada a través d’un concurs públic a Publiolimpia, de la qual el propietari n’és Mas. «El conveni marca que l’empresa adjudicatària assumeix els riscos econòmics, com en les edicions anteriors», es manifesta des de l’Ajuntament. D’aquesta manera, si hi hagués algun problema, «l’Ajuntament no hauria de fer cap despesa econòmica». La col·laboració del consistori es basa, doncs, en la cessió de l’espai del Parc del Pinaret per a l’esdeveniment i en el suport amb personal de la Brigada i la Policia Local.

Va ser la setmana passada quan l’empresa va comunicar la seva renúncia a organitzar el festival al consistori. Des d’aleshores s’haurien estat mantenint contactes amb empreses promotores d’altres festivals catalans per intentar donar sortida a les actuacions previstes aquest any. Qui assumeixi el festival també haurà d’assumir les condicions de contractació dels artistes. Entre aquestes condicions, les de Tom Jones, qui ja hauria cobrat una paga i senyal com avançament de la seva presència al festival. «En els darrers anys sempre hem criticat la forma d’organitzar aquest esdeveniment. Vam intentar que hi hagués un concurs públic i sempre es van negar. Finalment, en el darrer any es feia un concurs públic, però semblava fet a mida per a aquesta empresa, amb un calendari i cartellera que només aquesta empresa podia oferir. De fet, va ser l’única candidata», destacava Oliver Klein.

Abans de convocar-se el concurs públic, durant anys l’organització del festival s’ha fet per designació directa d’aquesta empresa. Publiolimpia va passar de portar un o dos concerts a organitzar tot el festival que, en el seu origen, tenia un perfil molt més clàssic i se celebrava al Parc Samà, a la Cripta de l’Ermita i, fins i tot, al Castell de Vilafortuny. Ara el festival es desenvolupa íntegrament al Parc del Pinaret.

Publiolimpia va assumir el 100% de l’organització del Festival Internacional de Música en l’edició de l’any 2014. Anteriorment, l’any 2013, Publiolimpia va portar cinc de les actuacions programades i, en l’edició de l’any 2012 es va fer càrrec d’una de les actuacions del cartell.

Antoni Mas és conegut, no només per l’Ajuntament de Cambrils, sinó també pels de Salou i l’Hospitalet de l’Infant per l’organització d’esdeveniments relacionats amb els balls de saló i esportiu; organització per la qual l’empresari hauria cobrat directament. En el cas de Cambrils, hauria cobrat uns 45.000 euros per la darrera edició celebrada durant la Setmana Santa.

Klein es queixava dimarts que els partits de l’oposició no havia rebut cap informació per part de l’equip de Govern sobre les passes que s’estan donant per trobar una sortida viable al festival. «Ens han enviat el mateix comunicat que han enviat als mitjans de comunicació. És esperpèntic», sentenciava Klein.

tracking