Diari Més

Pianissimo, al servei de la música i dels músics

L’associació amb seu a Torredembarra ofereix xarxes de treball i formació per a músics

La pianista Diana Baker està al capdavant de l'associació Pianissimo.

Pianissima, al servei de la música i dels músicsCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al gener de l’any 2010 es va presentar a Torredembarra l’associació Pianissimo. Es tracta d’una entitat formada per pianistes professionals, professors, concertistes, acompanyants i persones relacionades amb la música clàssica que buscava, sobretot, crear xarxes de treball per als pianistes i músics en general.

Al capdavant de Pianissimo hi ha una figura de primer nivell internacional, Diana Baker, pianista i concertista d’origen australià que, des de fa uns anys, viu a Torredembarra. Precisament la seva trajectòria professional, que l’ha portat als escenaris més prestigiosos del món, li ha permès establir llaços professionals i d’amistat amb músics de la talla de Sébastien Risler, Geoffrey Lancaster o Hartmut Lindemann, els quals han participat, convidats per la mateixa Baker, en recitals i classes magistrals impulsats per l’associació.

Pianissimo organitza festivals, recitals i concursos per promocionar joves talents i, alhora, oferir-los un escenari amb públic on practicar. «Volem canviar la mentalitat de que, quan se surt del conservatori, només hi ha dues opcions: guanyar un concurs o fer classes. Però no es pot sobreviure fent classes, perquè caldria fer-ne seixanta a la setmana, i llavors el pianista no tindria temps per practicar o continuar formant-se. Per això els donem l’oportunitat de seguir fent les dues coses. Fer un recital a l’any és ridícul. Jo mateixa sé, com a solista que sóc, que cada cop que toco el mateix recital vaig millorant. L’única manera d’avançar és sobre l’escenari», explica Diana Baker.

Una de les accions més importants de l’associació és el Concurs Pianissimo per a joves talents, que organitzen un cop l’any, però que en la passada edició es va haver de cancel·lar per falta de recursos, amb 45 participants ja inscrits. L’entitat es finança amb les aportacions dels socis, que paguen 50 euros a l’any, i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Torredembarra. El concurs Pianissimo, explica Baker, no és només una bona ocasió per escoltar als alumnes, sinó també una oportunitat perquè els professors es trobin i puguin intercanviar experiències i noves idees pel que fa a l’aprenentatge musical.

Pel que fa als recitals, a Pianissimo estan treballant per tal de crear un circuit per localitats com Creixell, el Catllar, Tarragona, Cambrils o Vila-seca que serveixi per a que els intèrprets puguin fer petites gires que els serveixin per guanyar experiència alhora que puguin tenir uns ingressos.

En l’apartat formatiu, els joves també es poden beneficiar de la presència dels grans músics que, per amistat amb la pianista, accedeixen a venir fins a Torredembarra per realitzar classes magistrals i recitals. Uns recitals, expliquen des de Pianissimo, que sovint passen massa desapercebuts per al públic, ja que estan oberts a tothom per uns preus mòdics.

Serveixi a tall d’exemple el programa Diumenges clàssics, que cada primer diumenge de mes portarà a Torredembarra un concert al Teatre del mar. La pròxima cita serà el 2 de juliol a les 19h, amb el pianista rus Feodor Veselov.

tracking