Diari Més

Ensenyament

Avancen a un curs superior 61 alumnes que tenen altes capacitats

Actualment hi ha 156 estudiants d’aquestes característiques a les comarques de Tarragona

Un grup d'alumnes treballant en un projecte. Foto d'arxiu.

Avancen a un curs superior 61 alumnes que tenen altes capacitatsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 156 alumnes de diferents centres escolars de les comarques tarragonines tenen altes capacitats, és a dir, tenen un potencial intel·lectual molt elevat i un ritme d’aprenentatge superior a la resta. En els darrers tres anys, un 39,1% d’aquests estudiants –un total de 61– han avançat a un curs superior i correspondrien a la definició d’accelerats, segons el departament d’Ensenyament de la Generalitat.

«No tots els alumnes que mostren un desenvolupament més ràpid tenen altes capacitats, hi ha alumnes que són precoços. Quan es fa la detecció, abans d’avançar-los de curs, s’han d’avaluar també les variables emocionals i socials perquè entraran a un nou grup de referents i, per tant, s’ha de fer una valoració global», explica Mercè Esteve, subdirectora general d’Ordenació i Atenció a la Diversitat del departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Segons Esteve, resulta difícil determinar qui són els primers a detectar aquest tipus de nens. «Hi ha molta variabilitat. Moltes vegades ho detecta el mateix centre d’ensenyament, però d’altres, les famílies. Al final, és una tasca compartida», diu.

Tal com mostra el percentatge de les comarques de Tarragona, no tots els alumnes que tenen altes capacitats, passen a cursos superiors. L’alumne té molt a dir i, en molts casos, pot tenir l’última paraula, perquè, segons la subdirectora general d’Ordenació i Atenció a la Diversitat, precisament, en l’actual sistema educatiu, l’alumne «és el protagonista», sobretot en el seu recorregut acadèmic.

Avançar de curs és només una de les mesures que ofereix el sistema per aquest tipus d’infants. N’hi ha d’altres, com poden ser les ampliacions curriculars o dur a terme activitats d’entrenament cognitiu.

Tot i que aquests alumne sempre han disposat de recursos adaptats a les seves necessitats dins dels circuits acadèmics, ara fa tres anys –el 2014– el departament d’Ensenyament va activar un protocol específic per a aquest col·lectiu. «Es va publicar una guia i es van implementar propostes formatives específiques pels docents», recorda Esteve. Des d’aleshores, a tot Catalunya, han estat 319 els alumnes de Primària que han avançat de curs per la seva alta capacitació i 403 els de Secundària.

Actualment es considera que un nen té altes capacitats quan presenta un coeficient superior a 120 i superdotat, quan aquest és superior a 130.

tracking