Diari Més

Salut

Una Setmana sense Fum als Equips d'Atenció Primària de l'ICS Camp de Tarragona

Es realitzen moltes activitats per sensibilitzar a la població de la importància de la deshabituació del tabac

Imatge d'arxiu del CAP de Sant Pere de Reus

Reclamen personal i espai per poder atendre urgències al CAP Sant PereOlivia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Equips d’Atenció Primària (EAP) de l’Institut Català de la Salut al Camp de Tarragona s’uneixen realitzant diverses activitats per a la campanya de la Setmana sense Fum. Totes les accions persegueixen l’objectiu principal de sensibilitzar a la població de la importància de la deshabituació del tabac.

L’EAP Jaume I de Tarragona, per exemple, participa en la campanya Tarragona Saludable. El grup del programa comunitari Anem a caminar, està realitzant sortides amb el lema 'Menys fumar i més caminar'. El proper dia 31 de maig, Dia Mundial sense Tabac, hi haurà una taula informativa al centre on es faran diverses activitats: carboximetries, consells de salut, consells alimentaris, etc.

L’EAP Reus 2, al CAP Sant Pere, també posarà una taula informativa, realitzarà carboximetries i donarà consells per deixar de fumar. A més, aquest equip realitza sessions informatives als instituts propers i ha posat un mural a pediatria perquè els nens i nenes el puguin omplir amb dibuixos i missatges positius.

El mateix dia 31 de maig, també hi haurà una taula informativa al CAP Llibertat de Reus. L’EAP Reus 3 ha repartit material gràfic als centres cívics i entre els professionals. L’EAP Reus 4, a Horts de Miró, també ha repartit aquest material i ha senyalitzat el centre amb cartells informatius. Aquest equip es traslladarà el dia 31 de maig al Centre Cívic Llevant, on hi posarà una taula informativa i on els ciutadans es podran realitzar algunes proves.

L’EAP de Valls també posarà una taula informativa ubicada a la recepció del CAP, amb tríptics, cartells, adhesius, guies, etc. També ha col·locat cartells i pòster pel centre amb el lema 'Menys fumar i més caminar'. A més, a Valls s’ha realitzat una enquesta a la població, i s’està potenciant la difusió al blog de l’equip, https://capvallsics.wordpress.com/. També hi ha un dibuix, promogut des l’equip, dirigit a alumnes de primer i de segon d’ESO del col·legi Claret de Valls i als fills dels treballadors de l’equip. Aquests alumnes de l’ESO han rebut, a més, un seminari sobre tabaquisme de dues hores de duració. També s’ha fet formació pràctica, dirigida als professionals, en la intervenció per ajudar a deixar de fumar.

El CAR de Salou també s’uneix a la campanya amb pòsters informatius a les diferents sales d’espera, amb vídeos i presentacions en PowerPoint a les diferents pantalles ubicades al centre, que mostren informació relacionada amb el fum en joves, dones embarassades, tabac de cargolar, etc. L’equip de Salou també potencia la informació amb notícies publicades al seu blog https://carsalouics.wordpress.com/.

Els participants del programa Anem a caminar fan sortides amb el lema 'Menys fumar i més caminar'. El proper 31 de maig, l’equip posarà un estand ubicat a l’entrada del centre amb informació, assessorament i la possibilitat de realitzar una carboxioximetria in situ per tal de conèixer el nivell de CO2 en aire espirat. Simultàniament, les infermeres de pediatria que lideren el programa 'Salut i Escola' també posaran estands informatius als diferents instituts del municipi. A més, a les consultes, es convidarà als pacients, que estiguin interessats en deixar l’hàbit del tabac, a demanar cita amb les infermeres del centre que lideren la consulta especialitzada en la deshabituació.

A l’EAP de Montblanc també han penjat pòsters i cartells pel centre. Al vestíbul han posat una taula informativa amb tríptics i follets adreçats a la població, on els professionals referents del tabac realitzen cooximetries als ciutadans que es presten. També s’ha repartit informació i s’han fet sessions dirigides als professionals de l’equip.

A l’EAP de Les Borges del Camp es potencia la informació a sala d’espera del centre amb tríptics i altres formats. A més, els mateixos professionals de l’equip proporcionen aquesta informació als seus pacients. Els professionals també ofereixen als pacients que demanin visita pels referents en tabaquisme, i es realitzin les cooximetries de control. L’equip de Les Borges també ha fet sessions informatives als instituts de la zona.

A l’EAP de Constantí s’han penjat cartells pel centre i durant tota la setmana es potencia la informació dirigida als pacients amb consells per deixar de fumar. També s’ha fet arribar a tots els professionals la nova guia per deixar de fumar.

Finalment, a l’EAP del Morell s’han penjat cartells pel centre i durant tota la setmana es potencia la informació dirigida als pacients amb consells per deixar de fumar. També s’ha fet arribar a tots els professionals la nova guia per deixar de fumar. A més, el 31 de maig es posarà una taula informativa i es faran cooximetries als ciutadans que ho vulguin.

tracking