Diari Més

Els treballadors rebutgen que una empresa compri la paperera Abelan

Des del comitè s’assegura que no se sap qui és el comprador i que tampoc es disposa de «cap mena de garantia de res»

Imatge de l'entrada principal a la paperera Abelan Catalana, ubicada a la C-14, al terme d'Alcover.

Els treballadors rebutgen que una empresa compri la paperera AbelanACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’oferta d’un comprador interessat en adquirir la paperera d’Alcover Abelan Catalana, que es troba en concurs de creditors i que podria presentar un ERO d’extinció dels 131 empleats, va ser rebutjada divendres per part dels treballadors.

Segons el portaveu del comitè d’empresa d’Abelan, Manel Cala, en la proposta es definia que l’empresa interessada assumiria el deute de la paperera (de fins a 16 milions d’euros amb uns 90 proveïdors) i el 100% dels treballadors de l’actual plantilla, sempre que aquests acceptessin una reducció salarial d’entre el 15 i el 18%. «Però no ens han dit quina és l’empresa i no disposem de cap mena de garantia de res», explicava ahir Cala.

És per aquest motiu que el 51% de treballadors va votar divendres en contra de l’oferta, mentre que un 43% va optar per votar favorablement i un 6% es va abstenir. El rebuig de la compra de la paperera va ser recollit en una acta, que ha estat traslladada a l’empresa. «Estem farts que ens prenguin el pèl. El que volem és que l’empresa compradora segui amb els treballadors a parlar, perquè el que tenim és una manca de seguretat molt important», afegeix el portaveu del comitè d’empresa, Manel Cala, qui assegura que s’acceptaria la reducció salarial si hi haguessin garanties. Davant d’aquesta decisió presa pel comitè, ara és l’empresa qui ha de donar una resposta.

La paperera d’Alcover Abelan Catalana fa temps que arrossega problemes. Des de fa quatre anys la fàbrica es troba en mans d’un fons d’inversió, PHI Industrial. Des d’aleshores, els acomiadaments han estat continus, que abans pertanyia a la multinacional americana Newark Group: dels 212 treballadors del 2012 s’han vist reduïts als 131. Segons Cala, «les instal·lacions són obsoletes i falta personal».

Abocaments al Francolí

Des de fa uns anys, la mala situació de l’empresa també s’havia fet notar per abocaments de pasta de paper al riu Francolí, entre Picamoixons i Alcover. En una de les ocasions, la que es va produir el 25 de juny de 2015, Abelan va admetre l’abocament que, segons un comunicat, es devia a un «accident». Per aquests fets, la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona manté oberta una investigació per un presumpte delicte contra el medi natural.

tracking