Diari Més

Alberto Marina Aira: Representant de les empreses de lloguer d'inflables de Catalunya

«Els inflables no exploten perquè l'aire no és a pressió»

Des del col·lectiu d’empreses d’inflables es lamenta l’incident de Caldes de Malavella, però es destaca que no s’ha de «criminalitzar» el sector

Alberto Marina al costat d'un inflable.

«Els inflables no exploten perquè l'aire no és a pressió»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

— La seguretat dels inflables s’ha posat en dubte arran de l’accident produït a Caldes de Malavella (Selva) el passat 7 de maig, que va causar la mort d’una nena de sis anys i sis menors més van resultar ferits. Malgrat tot, aquests jocs són segurs?

— I tan que ho són. Surten de fàbrica amb un certificat de seguretat i amb un manual d’ús, ja que cada inflable té unes particularitats diferents. A més a més, sempre són utilitzats davant d’un supervisor, que ha de respectar el protocol que té cada empresa.

— Què és el que s’ha de fer per evitar un accident?

— El més important és prendre especial atenció a agents externs, com el vent. De fet, el supervisor de l’activitat porta un anemòmetre per mesurar la seva velocitat i, en funció d’aquest valor, s’han de prendre les mesures adequades.

— Per exemple?

— A partir dels 15 quilòmetres per hora, els inflables s’han d’assegurar a través d’ancoratges de reforç. Per sobre dels 38 quilòmetres per hora, no s’han de muntar.

— Però tot i això, recentment s’ha produït un accident mortal...

—Lamentem profundament l’incident, però cal destacar que es tracta d’una negligència puntual, i que no per això s’ha de criminalitzar tot el sector.

— Heu rebut moltes crítiques?

— Des de l’accident, hem notat que s’ha estès la creença que els inflables exploten, i això és totalment fals. Els inflables no exploten perquè l’aire no és a pressió i, per tant, és impossible, mai s’ha donat el cas. Si una cremallera es quedés oberta o si un objecte foradés el material, l’inflable, simplement, perdria pressió.

— Més enllà de l’alarma social, heu notat que hagin disminuït les contractacions?

— No han disminuït, però sí que és cert que des de l’accident hi ha persones que es mostren més reticents a contractar el servei o que alguns ajuntaments dificulten la contractació demanant més documentació de l’habitual.

— Les alarmes han saltat per l’incident de Caldes, però es produeixen habitualment accidents?

— En el meu cas particular, fa 15 anys que tinc una empresa d’inflables i jocs d’oci i, en tot aquest temps, tan sols s’han produït dos accidents, cap d’ells amb hospitalització. Amb això vull dir que els incidents en aquest sector no són precisament habituals.

— S’ha creat el Col·lectiu d’empreses de servei de lloguer d’inflables i materials d’oci de Catalunya. Quin és l’objectiu?

— Som una quarantena d’empreses del sector d’arreu de Catalunya, moltes d’elles de la província de Tarragona, que hem decidit unir-nos per, precisament, transmetre tranquil·litat a la població. Som un col·lectiu avalat per més de 20 anys d’experiència.

tracking