Diari Més

Sanitat

La dieta mediterrània protegeix els pulmons dels fumadors, segons un estudi

Per contra, el consum excessiu d'alcohol i la dieta occidental s'associa amb el deteriorament dels pulmons

La dieta mediterrània

La dieta mediterrània protegeix els pulmons dels fumadors, segons un estudiCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una dieta saludable, com la mediterrània, protegeix la salut dels pulmons dels fumadors. Així ho indica un informe del Grup d'Estudi de Patologia de l'Aparell Respiratori en Atenció Primària (Geparut-AP) realitzat per investigadors de l'atenció primària de l'ICS Camp de Tarragona i de l'IDIAP Jordi Gol.

Els investigadors han identificat els patrons dietètics més habituals dels fumadors sense símptomes respiratoris i han examinat l'associació entre el que mengen i el deteriorament de la seva funció pulmonar.

L'estudi conclou que la dieta mediterrània és un factor protector de la funció pulmonar, a més del fet de deixar de fumar, mentre que el consum excessiu d'alcohol i la dieta occidental (alta en greix i sucre, i baixa en llegum i verdura) s'associa amb el deteriorament dels pulmons.

«El tabaquisme és la principal causa de l'empitjorament de la salut dels pulmons, però també hi ha altres factors implicats, entre els que trobem els hàbits a l'hora de menjar», han explicat Mar Sorli, investigadora principal del projecte RESET-DIET, i Francisco Martín Luján, coordinador del Grup Geparut-AP de l'IDIAP.

Segons Sorli, fins ara cap estudi havia avaluat l'efecte del patró dietètic mediterrani sobre la prevenció de la patologia respiratòria en fumadors.

«L'objectiu del nostre estudi ha estat identificar els patrons alimentaris dels fumadors sense malaltia pulmonar, veure l'impacte de la dieta completa en la salut respiratòria i avaluar si el fet de modificar el patró alimentari té una possible aplicació clínica per preservar la funció pulmonar», ha explicat Sorli.

L'estudi es va realitzar amb una mostra de 207 fumadors d'entre 35 i 70 anys, sense malaltia respiratòria, seleccionats aleatòriament en 20 centres d'atenció primària de l'àrea de Tarragona-Reus de l'Institut Català de la Salut.

Els participants van omplir un qüestionari de freqüència d'aliments de 45 ítems, en el que van aportar informació sobre la seva dieta durant els 12 mesos anteriors, mentre que la funció pulmonar es va avaluar mitjançant una espirometria.

La mitjana d'edat dels participants va ser de 51 anys i el 44% eren homes.

Segons l'estudi, en més del 22% de participants l'espirometria va mostrar canvis en la funció pulmonar (47 fumadors), la majoria d'intensitat lleu (72,3%), i el dany en la funció pulmonar va ser més freqüent en els homes que en les dones (30,8% davant 16,4%).

L'estudi va identificar tres patrons dietètics majoritaris: consum d'alcohol, patró occidentalitzat i patró de tipus mediterrani.

El patró de consum d'alcohol es caracteritza per la ingesta excessiva de vi, cervesa o begudes destil·lades (whisky, ginebra, conyac, etc.); en l'occidentalitzat destaca el consum de carns vermelles i curades, productes lactis, begudes ensucrades, postres i dolços, i la ingesta baixa de fruites, verdures, llegums i peix.

La dieta mediterrània es caracteritza per l'alt consum d'aus de corral, ous, peix, verdura, llegum, patates, fruita, nous i fruita seca.

Segons els resultats de l'estudi, el deteriorament de la funció pulmonar està associat amb el seguiment d'un patró de consum d'alcohol i un de tipus occidentalitzat, especialment en les dones, mentre que la dieta mediterrània té un efecte protector sobre la funció pulmonar.

tracking