Diari Més

Successos

Detenen al càmping La Unión de Salou un jihadista que volia morir com a màrtir

La Policia Nacional deté tres membres d’una cèdula d’adoctrinament i captació del ‘Daesh’, un dels quals estava allotjat a una ‘mobile home’

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un dels tres jihadistes que la Policia Nacional ha detingut aquest dilluns estava allotjat al càmping La Unión de Salou, al carrer Pompeu Fabra, i tenia intenció de combatre i de morir com a màrtir a Síria. Es tracta d’un home, de 32 anys, que residia a una mobile home amb una dona que seria, amb tota probabilitat, la seva parella. La dona, de fet, estava a l’interior del bungalou quan han estat sorpresos pels agents de la Policia Nacional de bon matí.

La Policia Nacional ha detingut dues persones al país –l’home de 32 anys de Salou i un altre de 21 a Badalona– i una tercera persona a Tànger, en col·laboració amb la Direcció General de la Vigilància del Territori del Marroc per pertànyer a una cèdula del Daesh encarregada de captar, adoctrinar i reclutar nous membres pel grup integrista. L’adoctrinament no només el feien a títol personal, sinó també a través de les xarxes socials, mitjançant vídeos i fotografies que incitaven a la lluita armada i a la comissió d’atemptats suïcides.

De bon matí, diversos agents amb la cara coberta i armats amb metralletes, assaltaven per sorpresa la mobile home del càmping La Unión de Salou on estava allotjat el presumpte jihadista amb una dona. L’entrada policial ha agafat totalment desprevinguda la parella, tal com es pot apreciar pels crits de la dona que s’escolten en l’enregistrament de vídeo realitzat pel cos policial, i també als clients allotjats en aquest càmping que s’ubica a la zona més turística del municipi, en un carrer que transcorre en paral·lel a la urbanització Covamar.

Després de l’arrest a la mobile home, una de les que estan situades just a l’entrada de l’establiment turístic, un bon nombre d’agents ha estat a l’interior de la mateixa realitzant l’escorcoll que finalitzaria pocs minuts abans de les tres de la tarda i que culminaria amb el trasllat del detingut amb la cara coberta amb una peça de roba a un dels vehicles policials.

L’ampli dispositiu policial ha agafat també per sorpresa la resta de turistes allotjats al càmping La Unión. La presència de furgonetes i agents armats al càmping ha estat notòria i, de fet, s'ha permès l’entrada i sortida al recinte a la resta de persones allotjades. El detingut a Salou podria estar residint al càmping La Unión. De fet, alguns veïns de la zona asseguren que hi ha un grup de persones que viu llargues temporades a l’establiment turístic. «El tenia vist, no sortia gaire del càmping i no venia al bar. Semblava molt tancat», diu el propietari d’un bar proper al càmping La Unión.

Volien morir com a màrtirs

Segons informa el cos de la Policia Nacional, els dos detinguts a Espanya mantenien contactes habituals amb altres arrestats a Espanya per la seva pertinença al Daesh, així com amb membres destacats d’aquesta organització terrorista ubicats en zona sirià-iraquià, on tenien intenció de viatjar per a combatre. Així mateix, els detinguts havien manifestat la seva voluntat de fer la Jihad i morir com a màrtirs, i per a aquest propòsit veien i intercanviaven de forma reiterada material audiovisual amb el grup integrista. A més, en el curs de la investigació, els detinguts van rebre instruccions sobre formació militar, i realitzaven entrenaments en tècniques de boxa i lluita cos a cos. Tanmateix, segons informa la policia, havien realitzat tasques d’adoctrinament en persones pròximes del seu entorn. I prova d’això, el representa un dels detinguts, que va persuadir a la seva parella per seguir el model del seu germà, desplaçat a Síria a combatre, planejant viatjar a aquesta zona de conflicte per incorporar-se també a les files de la mateixa organització terrorista.

D’altra banda, els integrants del grup realitzaven tasques de captació, adoctrinament i reclutament a favor del grup terrorista Daesh, no només en el pla personal sinó també en el virtual. Un dels dos detinguts en aquesta operació es trobava en situació irregular a Espanya en el moment de la seva detenció.

L’operació policial s'ha dut a terme de manera conjunta amb la Direcció General de la Vigilància del Territori del Marroc (DGST), «el que posa de manifest una vegada més la importància de la cooperació policial internacional com a eix estratègic adoptat per la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional en la lluita contra la principal amenaça definida en el marc de la seguretat nacional», segons s’apuntava des del cos policial. L’operació es va desenvolupar sota la supervisió del Jutjat Central d’Instrucció, número 5, i la coordinació de la Fiscalia de l’Audiència Nacional.

«No és fruit de la casualitat»

El ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, ha agrait la tasca feta pels cossos policials i ha destacat la «inestimable» col·laboració amb el Govern marroquí, a qui defineix com «amic, soci i aliat», en la lluita contra el terrorisme, que posa de manifest la importància de la cooperació política internacional. Després de felicitar la policial, el ministre ha agrait al Marroc, llur col·laboració, «la qual demostra, que junts som més forts i posa de manifest la importància de la cooperació política internacional com a eix estratègic en la lluita contra la principal amenaça en el marc de la seguretat nacional».

Zoido ha deixat clar que les detencions «no són fruit de la casualitat, sinó que són continuació d’una important operació conjunta desenvolupada a l’octubre del 2015 per la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional i la DGST marroquina, que va culminar amb la detenció de deu persones, entre Espanya i el Marroc, que realitzaven tasques de captació, adoctrinament i reclutament a favor de Daesh».

Nivell 4 d’Alerta Antiterrorista

Des del 26 de juny del 2015, data en què el Ministeri de l’Interior va elevar a 4 el Nivell d’Alerta Antiterrorista (NAA), les Forces i Cossos de Seguretat han detingut 162 terroristes jihadistes a operacions realitzades a Espanya i a l’exterior ja un total de 207 des de principis del 2015.

El Ministeri de l’Interior recorda que, a través de la iniciativa Stop radicalismes, els ciutadans poden col·laborar a través d’una sèrie de canals a la seva disposició perquè, de forma confidencial i segura, notifiquin a les Forces i Cossos de Seguretat aquells possibles casos de radicalització en el seu entorn a través de la pàgina web www.stop-radicalismos.es, l’aplicació mòbil d’alertes de seguretat ciutadana Alertcops i el telèfon gratuït 900.822.066.

Els registres s'han produït al Camping la Unión de Salou, on estava allotjat el presumpte jihadista.

Detingut un presumpte jihadista a SalouCristina Aguilar

tracking