Diari Més

Laboral

CCOO acusa el gerent de Mas Enric de presumpta 'persecució sindical'

Demana formalment al secretari general de Justícia el seu cessament perquè considera que no és la persona adient pel càrrec

Imatge general d'un dels edificis del Centre Penitenciari de Mas Enric, al Catllar.

CCOO acusa el gerent de Mas Enric de presumpta 'persecució sindical'Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agrupació de Personal Penitenciari de CCOO ha demanat al departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya el cessament de l’actual gerent de la presó de Mas Enric, al Catllar. El sindicat considera que no és la persona adient per exercir el càrrec, ja que l’acusa de prendre les decisions relatives a la plantilla del centre penitenciari basant-se, presumptament, en criteris «d’animadversió personal, grupal o sindical, visible per una bona part del personal del centre», segons detalla CCOO a la petició formal de cessament adreçada al secretari general de Departament de Justícia, Adrià Comella, a què ha tingut accés Diari Més.

En la missiva, entrada a registre el passat 28 d’abril, el coordinador de CCOO narra la situació que, segons s’apunta, estan vivint membres la secció sindical a Mas Enric, «situació que presenta tots els trets d’una persecució sindical». En concret, el sindicat, detalla la «difícil situació» que estarien vivint dos dels treballadors de la presó, representants de CCOO, pel fet d’haver exposat o plantejat algunes de les deficiències que, a parer seu, pateix el nou centre penitenciari. Aquest seria el cas de la secretària de la secció sindicat qui, després de plantejar les deficiències i plantejaments «que van ser entesos com una ingerència en el seu àmbit de competència (la del gerent)», hauria estat assignada de forma assídua a la cabina que dóna servei als mòduls 2 i 3, malgrat ocupar un lloc de GSI dins del centre penitenciari. El fet de treballar en un espai tan reduït durant quasi quinze hores –sempre segons CCOO– va comportar-li problemes de salut i durant un temps va estar assignada a altres serveis. Però, com a coordinadora de guàrdia, les friccions amb el gerent tornarien a aparèixer poc després, segons la versió dels treballadors. Aleshores, segons relata CCOO en l’escrit presentat a Justícia, va tornar a ser adscrita a la reduïda cabina i va tenir una nova recaiguda en els seus problemes de salut. «Malgrat ser plenament conscient de l’existència d’aquest problema, la Direcció del Centre no només no va fer res per solucionar-lo, sinó que va ser destinada de nou i de manera reiterada a la cabina dels mòduls 2 i 3», afirmen. Segons CCOO, aquest fet suposaria una vulneració de l’article 25 de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals. D’altra banda, la mateixa treballadora hauria estat apartada –per decisió del gerent i mitjançant un correu electrònic– de les seves funcions de coordinadora de guàrdia, fet que, segons diu el sindicat, va provocar la queixa per part de la resta de companys.

Segons l’escrit, el gerent hauria canviat finalment la seva decisió inicial per «petició pràcticament unànime de les persones de la guàrdia».

Altres casos

Segons CCOO, a aquesta situació –que analitzen els serveis jurídics del sindicat– s’han afegit altres mesures en contra d’altres components de la secció sindical que, presumptament, «proven una clara intencionalitat de perjudicar el nostre sindicat». Seria el cas d’un altre treballador que forma part de l’equip avançat del centre penitenciari i que, tal com afirma CCOO, va ser «remogut del lloc de CUSI per plantejar alternatives professionals a determinades anomalies que observava quan exercia les seves funcions». Per tot plegat, el sindicat CCOO insta al secretari general del departament de Justícia a fer, urgentment, una valoració de la gestió del gerent del centre penitenciari de Mas Enric i de la percepció que en té la plantilla de personal. Demanen també que sigui substituït.

tracking