Diari Més

Astronomia

Prades, la vila del cel d'alta qualitat

L’Ajuntament està treballant en la creació de l’Observatori Astronòmic de les Muntanyes de Prades

El cap de setmana del 15 i 16 d'abril es faran dues sessions d'observació astronòmica a Prades.

Prades, la vila del cel d'alta qualitatAleix Roig

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquesta Setmana Santa l’Ajuntament de Prades ha programat unes Jornades astronòmiques obertes a tots els públics que es faran les nits del dissabte 15 i el diumenge 16. La iniciativa forma part d’un projecte de divulgació de l’astronomia engegat fa un parell d’anys, nascut a ran de la constatació que l’anomenada ‘Vila vermella’ és un enclau únic a la demarcació per a l’observació astronòmica. Així ho assegura Aleix Roig, una de les persones que és al capdavant de la iniciativa: «el projecte que estem duent a terme tracta de posar en valor el cel que té Prades, que és d’alta qualitat. Això es deriva del fet que el poble està a mil metres sobre el nivell del mar, i per tant les capes de l’atmosfera són molt més estables i amb menys densitat. Això afavoreix les observacions, i també el fet que, en ser un poble d’interior, es veu molt menys afectat per la contaminació lumínica».

Aquest últim any s’han fet una vintena d’activitats entre conferències, observacions, tallers, cursos i sopars astronòmics. En els cursos especialitzats han comptat amb veritables experts, com Iko Margalef o Sergi Luque, i alumnes vinguts de punts tan distants com Tenerife. L’èxit de totes aquestes iniciatives ha engrescat l’Ajuntament i les persones que les han coordinat, fins al punt que ja s’està treballant en un projecte que ha de culminar amb l’apertura d’un observatori astronòmic a la vila de Prades. Els agents que treballen en aquest projecte formen un equip multidisciplinari, amb gent vinculada al turisme, a l’astronomia i la gestió de projectes europeus entre d’altres, convençuts que un centre com aquest suposaria un revulsiu per a la zona: «l’astroturisme és un sector emergent, al sud d’Europa tenim cels no contaminats i estables que són totalment adequats per a aquestes activitats, i per això acaben generant riquesa al territori que les acull, sobretot a les zones rurals«, apunta Roig. Un model de referència seria el Centre Astronòmic de l’Univers d’Àger, a la Noguera, que aviat celebrarà el 10è aniversari amb unes xifres que apunten a un retorn econòmic per a la comarca de dos milions d’euros. A Prades, a més, es té la vista posada en l’àmbit educatiu, convençuts del potencial que té posar a l’abast de professors i alumnes la capacitat d’observar l’univers en temps real des de les aules mateix. Aleix Roig, que a més d’aficionat a l’astronomia és mestre d’educació primària, assegura que no hi ha cap llibre de text ni cap vídeo que es pugui comparar a contemplar, per exemple, les llunes de Júpiter fent les rotacions en directe. Quan l’observatori sigui una realitat, serà l‘únic a tota la demarcació de Tarragona, de manera que aspira a convertir-se en un enclau no només per a l’observació i la investigació, sinó també per a la divulgació.

Ara per ara el projecte de la creació de l’Observatori Astronòmic de les Muntanyes de Prades es troba en fase d’elaboració, tot i que ja s’està buscant un emplaçament per al centre. Mentrestant, des de l’Ajuntament se segueix apostant per la divulgació astronòmica en forma de jornades astronòmiques, com les que es faran el pròxim cap de setmana, i que estaran dirigides pel mateix Aleix Roig.

Així, dissabte 15 d’abril es farà la primera de les sessions, titulada ‘Les galàxies de l’Ossa Major’. A les nou del vespre l’església acollirà una xerrada sobre les galàxies del cel profund –tot el que no són els planetes, el Sol i la Lluna–, que s’acompanyarà de la música de Gerard Marçal. Tot seguit hi haurà un tast de vi i sopar, i a continuació l’observació astronòmica. El diumenge 16 d’abril l’Aleix Roig impartirà la conferència ‘Processat d’imatges planetàries’, on explicarà com, a partir d’un simple telescopi d’aficionat es poden obtenir imatges en alta resolució dels planetes. A continuació el grup sortirà a observar el planeta Júpiter, que just aquests dies es troba en el punt més pròxim a la Terra, alineat amb aquesta i el Sol. Tot el material d’observació astronòmica el posen des de l’organització, tot i que si algú en té, pot portar-lo. Les sessions s’adrecen a persones adultes, tot i que també hi poden anar nens a partir de sis anys. Més informació a l’Ajuntament de Prades i l’Oficina de Turisme.

tracking