Diari Més

Reconeixements

El CN Reus Ploms i l'Elenc Artístic Arbocenc rebran la Creu de Sant Jordi aquest 2017

També es reconeixen el filòleg tarragoní i primer rector de la URV Joan Martí, i la Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta de Tortosa

El CN Reus Ploms va néixer el 1918 de la mà d'un grup d'amics nedadors.

El CN Reus Ploms i l'Elenc Artístic Arbocenc rebran la Creu de Sant Jordi aquest 2017CN Reus Ploms

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat de Catalunya ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi, un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part del Govern, a les entitats Club Natació Reus Ploms, l'Elenc Artístic Arbocenc, al filòleg tarragoní Joan Martí, i ala Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta de Tortosa.

El club esportiu CN Reus Ploms va néixer el 1918. L'entitat gairebé centenària va néixer de la mà d'un grup d'amics nedadors. Avui en dia, al club s'hi poden practicar una vintena d'esports. Se li atorga la Creu de Sant Jordi «pel treball constant per la difusió de l'esport de base i la seva popularització». Per altra banda,l'Elenc Artístic Arbocenc va néixer el 1916 dedicat al foment, la pràctica, la promoció i la divulgació de l'art teatral, amb personalitat jurídica pròpia. Actualment, l'entitat està formada per una quarantena d'actors i actrius i una dotzena de persones pertanyent al cos tècnic. La major part del grup prové del mateix poble, tot i que hi té cabuda tothom. Se li atorga el reconeixement «perla seva trajectòria més que centenària dedicada a la promoció del teatre».

El filòleg Joan Martí, nascut el 1945 a la capital del Tarragonès, éscatedràtic emèrit de Filologia Catalana de laUniversitat Rovira i VirgilideTarragona. També va ser rector, entre el 1992 i el 1998, de la URV. Al llarg de la seva carrera ha ocupat diversos càrrecs de responsabilitat en institucions científiques, incloent la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i l’Institut Interuniversitari Joan Lluís Vives, dels quals en va ser president. La Generalitat li atorga la distinció «per la seva tasca acadèmica en els terrenys de la dialectologia, la història social de la llengua, la sociolingüística i la lexicografia».

Finalment, laReial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta de Tortosa també serà distingida «amb motiu del 400 aniversari de la seva fundació». Aquesta és una associació pública de fidels, constituïda a l’empara del Codi de Dret Canònic, que té com a propòsits el manteniment i impuls del culte de la Mare de Déu de la Cinta, patrona de la ciutat de Tortosa, i el foment dels aspectes culturals, socials i artístics que s’hi relacionen.

Aquests reconeixements formen part de les 29 personalitats i les 23 entitats que es premien. La Generalitat concedirà una Creu a l'exministra socialista Carme Chacón, que va morir aquest diumenge, per la seva «dedicació als afers públics». També es premien l'empresari Víctor Grífols, l'actor i director Josep Maria Pou, l'esportista Gemma Mengual, el periodista Josep Cuní, l'actriu i model Teresa Gimpera, l'empresari Miquel Valls, el polític Joaquim Molins, el metge Jaume Padrós, l'historiador Borja de Riquer, la Fundació Privada Espai Guinovart, el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges i la Llibreria Serret de Vall-de-roures, una referència al Matarranya, entre d'altres.

La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.

tracking