Diari Més

Obituari

Mor als 91 anys l'empresari d''El Molino', el falsetenc Ricardo Ardévol

Va estudiar declamació al Centre de Lectura reusenc i va ser locutor de Ràdio Reus als 16 anys

Ricardo Ardévol

Mor als 91 anys l'empresari d''El Molino', el falsetenc Ricardo ArdévolInternet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El locutor, recitador de poesia i empresari artístic Ricardo Ardévol Llorens, que va regentar 'El Molino' de Barcelona durant 13 anys i va ser representant d'artistes com Mary Santpere, Cassen i Els Germans Calatrava, ha mort avui a Barcelona als 91 anys, ha informat a EFE un portaveu de la família.

Nascut a Falset (Priorat) el 1926, Ricardo Ardévol va estudiar declamació al Centre de Lectura de Reus amb 15 anys i va formar part de la Cia. de Teatre de l'Orfeó Reusenc. Als 16 anys va entrar com a locutor a l'Emissora EAJ 11 Ràdio Reus, on actuava com a rapsode i actor radiofònic.

Va passar de Ràdio Reus a Ràdio Barcelona EAJ 1 de la mateixa cadena SER i va actuar amb el Quadre Escènic de l'emissora dirigit per Armando Blanch al costat de figures com Adolfo Marsillach, Núria Espert, Ricardo Palmerola i Encarna Sánchez, entre d'altres, a més de tenir de companys locutors mestres com Gerardo Esteban i Joaquín Soler Serrano.

Va donar recitals poètics a nombrosos teatres i auditoris, entre ells el Palau de la Música, el Teatre Romea o el Comèdia, i d'altres avui dia desapareguts, i va realitzar gires per escenaris i centres socials de Catalunya, cosa que li va valer l'apel·latiu d'"El rapsode de la màxima sensibilitat".

En l'any l960 va descobrir un nen cantor de grans facultats anomenat Juan José amb el qual el cineasta vallenc Ignacio F. Iquino va rodar dues pel·lícules i posteriorment va fer una gira com a recitador per diversos països de l'Amèrica Llatina acompanyat del seu pupil.

De tornada a Espanya, va muntar l'empresa d'espectacles E.R.A. i va ser empresari de set locals a la Costa Brava en els quals va presentar actuacions de grans estrelles de la cançó, com Julio Iglesias, Raphael, Sara Montiel o Maria Dolores Pradera.

Ricardo Ardévol va ser mànager de diversos artistes catalans, entre ells de la desapareguda actriu i humorista Mary Santpere, a la qual va representar durant més de 30 anys.

El 1981 va comprar el famós cabaret barceloní "El Molino", que va dirigir fins que el va vendre el 1994.

Finalitzada l'etapa del Molino, va reprendre els seus recitals poètics realitzant un gran nombre d'actuacions a Catalunya i diversos centres de tot Espanya, i el 1996 la firma discogràfica Divucsa va editar un CD de poemes amb el títol "Como yo lo siento".

Entre els seus càrrecs professionals ha ocupat els de president d'ARTE (Associació Representants Tècnics de l'Espectacle), president d'APPA (Associació professional de mànagers, promotors i representants de l'espectacle de Catalunya), portaveu de l'Associació d'"Amics del Paral.lel" i vicepresident d'ADECTA (Associació d'Empresaris de Teatres de Catalunya).

L'any 2014, Ricardo Ardévol va cessar definitivament tota la seva activitat radiofònica, empresarial i poètica.

tracking