Diari Més

Tradició

El Ball de Cercolets torna a Valls

Es tornarà a ballar per les places i carrers de la ciutat durant la festa de Sant Joan d’enguany

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ball dels Cercolets de Valls tornarà a formar part del seguici cerimonial de la ciutat per la Festa Major de Sant Joan 2017. L’Associació cultural Ball dels Cercolets de Valls és la responsable de la recuperació del ball i la formen: Raul Molina, Miquel París, Roser Carbonell i Marta Ferré. La voluntat de la nova entitat és recuperar el ball dels Cercolets de Valls de la manera més fidel i minuciosa possible, aportant d’aquesta manera un nou ball al seguici cerimonial de la ciutat de Valls.

Gràcies a la sinergia amb l’ Escola de Dansa Adagi es garanteix la continuïtat de l’ activitat de l’ associació en el futur. L’origen del ball dels Cercolets radica en les festes i cerimònies de les veremes. Agafa el nom dels cèrcols que sostenen els balladors i amb els que realitzen les figures, de les quals havia estat freqüent simular la construcció d’una bóta, que els balladors feien entreteixint els seus cèrcols. Les principals referències històriques del ball es troben a la novel·la Vilaniu de Narcís Oller amb apunts sobre el vestuari del ball dels Cercolets. També el prevere, historiador i folklorista vallenc Eusebi Ribas Vallespinosa parla del ball. Gràcies a les seves notes se sap que la última vegada que el ball vallenc va sortir al carrer per part dels vallencs va ser per les festes decennals de l’any 1881. L’acompanyament musical serà amb flabiol, tamborino i sac de gemecs. La música ha estat composada pel músic vallenc Francesc Sans, que també és autor d’altres peces del seguici vallenc com la del bou, el ball dels nans o la solemne baixada de l’arcàngel.

La coreografia anirà a càrrec de Roser Carbonell, membre de l’Associació Cultural Ball dels Cercolets de Valls i directora de l’escola de dansa Adagi de Valls. Seran un total de 8 alumnes de l’escola les balladores del ball dels Cercolets de Valls. L’encarregada del disseny i confecció del vestuari és Blanca Ferré, que ha elaborat el vestuari pel ball dels Cercolets de Vilafranca i els nous vestits dels gegants de la ciutat de Valls, entre d’altres.

Les principals sortides del ball seran l’anada i la sortida de Completes del dia 23, l’anada i sortida d’ofici del 24, dia de Sant Joan, i el Tomb del Poble de la tarda. També participarà en els actes rituals de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela cada 10 anys.

L’estrena del Ball serà el 17 de juny i comptarà amb la presència i acompanyament dels padrins, el Ball dels Cercolets de Vilafranca, ja que són el ball dels Cercolets més antic de Catalunya i també, l’últim ball de Cercolets que s’ha vist ballar a Valls per les Festes Decennals de l’any 1951. Per aconseguir el finançament necessari per dur a terme la recuperació del Ball dels Cercolets es compta amb el suport de la Unió Anelles de la Flama, l’Ajuntament de Valls i la Diputació de Tarragona.

Lear Corporation ha finançat el cost de la confecció i el disseny del vestuari del Ball dels Cercolets de Valls Per finançar del Ball s’iniciarà una campanya de crowdfunding amb la plataforma Tot Suma. En funció de la quantitat aportada, els mecenes podran gaudir de diverses recompenses: agraïment a les xarxes socials oficials del Ball, xapa oficial, samarretes, bosses...

Els detalls del nou ball els va presentar ahir l'Associació Cultural Ball de Cercolets a l'Escola de Dansa Adagi.

El Ball de Cercolets torna a VallsCedida

Els mecenes es premiaran amb merxandatge.

El Ball de Cercolets torna a VallsCedida

tracking