Diari Més

La prevenció, una eina clau en la lluita contra l'assetjament escolar

El Centre Cívic i Cultural El Colomí va acollir un taller adreçat a pares i mares sobre ‘bullying’

La psicòloga Patricia Jordán va dirigir el taller.

La prevenció, una eina clau en la lluita contra l'assetjament escolarCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El dimarts d’aquesta setmana es va celebrar al Centre Cívic i Cultural El Colomí el taller ‘Bullying, assetjament escolar’, adreçat a pares i mares de Vila-seca, i que forma part de la programació del Pla Educatiu d’Entorn.

El taller, dirigit per la psicòloga i especialista en assetjament escolar Patricia Jordán, tenia com a objectiu proporcionar eines per entendre el fenomen de l’assetjament escolar (bulliyng) i alhora proporcionar eines de prevenció i intervenció per a la família de la víctima, de l’agressor i la resta dels companys i companyes que són testimonis de l’assetjament.

Experiències viscudes

Patricia Jordán va encetar el taller demanant als assistents que expliquessin què esperaven aprendre amb la sessió. S’iniciava així una jornada de treball que va ser bidireccional, amb intercanvi d’opinions i fins i tot d’experiències personals per part de diversos participants.

Els assistents van expressar el seu desig de saber, sobretot, com detectar quan hi ha un cas d’assetjament, i també de conèixer quines pautes cal aplicar quan aquest es detecta, ja sigui perquè el nostre fill és l’agredit, o perquè resulta ser l’agressor.

Al llarg de la tarda la psicòloga va explicar què és el bullying i com sempre se sustenta en un desequilibri de poder entre víctima i agressor. Tot seguit va descriure els tres agents que intervenen en els casos d’assetjament escolar, i que són, a més de l’assetjador i l’assetjat, la resta del grup que n’és testimoni. «Quan en una aula hi ha assetjament, tots els companys en són coneixedors», va assegurar.

Una part important del taller es va dedicar a una nova forma de ‘bullying’, el ciberassetjament, que per les seves característiques (anonimat, facilitat per compartir continguts) pot arribar a ser molt difícil d’aturar i, per a la persona que l’està patint, molt dolorós.

A continuació la psicòloga va descriure els factors de risc que poden convertir a un infant en víctima d’assetjament i, en paral·lel, aquells factors que poden fer que un nen sigui assetjador. Aquest paral·lelisme entre víctima i agressor es va anar repetint en qüestions com els signes que ens han de fer sospitar que el nostre fill pot estar involucrat en un cas de bullying (d’una banda o de l’altra), així com els efectes a llarg termini d’aquests comportaments. Tot seguit va explicar per què a les persones que són assetjades els costa tant explicar-ho, i finalment va donar pas a la clau per evitar l’assetjament escolar: la prevenció. Aquesta passa, segons va apuntar Patricia Jordán, per la difusió del missatge que aquestes conductes són intolerables, pel treball per augmentar la seguretat i la confiança de les possibles víctimes i, sobretot, per l’exemple que els adults podem donar als nostres fills. També va destacar que és fonamental la comunicació en el sí de les famílies: «segons un estudi, si cada dia destinem quinze minuts a parlar amb els nostres fills, el dia que aquests tinguin un problema vindran a nosaltres, perquè se sentiran prou protegits i respectats».

Al taller també es va posar de manifest el paper clau que juga la comunitat en la prevenció del bullying, així com la necessitat que les escoles disposin i apliquin un protocol específic per a aquesta problemàtica.

Els assistents van enfilar la recta final resolent per grups un cas pràctic, que va posar de manifest que sovint el que ens dicta el sentit comú no és el més indicat quan es tracta de casos d’assetjament entre nens o joves.

Aquest taller forma part de la programació del Pla Educatiu d’Entorn adreçat als pares i mares del municipi, i pensats per al creixement personal de pares i fills. El pròxim que es farà serà el taller pràctic d’estratègia familiar en l’ús d’internet i les noves tecnologies, que se celebrarà el dia 11 de maig. Tots els tallers són gratuïts i oberts a tothom, i mentre duren les sessions hi ha servei d’acollida per als nens i nenes.

Durant la sessió diverses persones van explicar les seves pròpies experiències.

La prevenció, una eina clau en la lluita contra l'assetjament escolarCristina Aguilar

tracking