Diari Més

Judicial

El jurat popular declara culpable per unanimitat l'acusat del crim de Montblanc

El tribunal no considera «creïble» la versió de Jaume Solsona

Jaume Solsona entrant a l'Audiència de Tarragona aquest dimecres.

El jurat popular declara culpable per unanimitat l'acusat del crim de MontblancCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jurat popular ha declarat culpable per unanimitat l’acusat del crim de Montblanc. Segons el veredicte emès aquest dimecres a l’Audiència de Tarragona, la nit del 24 al 25 d’octubre del 2014, Jaume Solsona va portar Sara Lozano fins a un camp d’ametllers entre l’Espluga de Francolí i Montblanc, i allà la va asfixiar i cremar quan encara era viva. El jurat no ha considerat «creïble» la versió de Solsona, qui va manifestar que la víctima va decidir baixar del vehicle a l’Espluga de Francolí després de passar una nit junts per diversos locals nocturns. En aquest sentit, han recordat que al domicili de l’acusat es van trobar restes d’encenedors, de diaris i de revistes similars als que van aparèixer sota el cadàver calcinat de Sara Lozano.La fiscalia i l’acusació particular han sol·licitat una pena de 15 anys de presó per homicidi.

Després de dotze sessions de judici i més de dos dies de deliberacions a l’Audiència de Tarragona, els nou membres del jurat popular han emès un veredicte de culpabilitat per unanimitat sobre Jaume Solsona. La resolució apunta que Solsona i Lozano es coneixien i que la nit dels fets van coincidir en un pub de Montblanc i, després, es van traslladar a un altre local de l’Espluga on van consumir diverses cerveses.

Segons el jurat popular, ha quedat provat que pels volts de dos quarts de tres de la matinada del 25 d’octubre del 2014 tots dos van abandonar el pub Xenon de l’Espluga i van iniciar el camí de tornada a Montblanc amb el vehicle de Solsona per un camí. El jurat ha tombat així la versió de l’acusat, qui va declarar que Sara Lozano va voler baixar del vehicle precipitadament i es va quedar a l’Espluga.

«No ho veiem creïble perquè ha quedat acreditat que ella no duia targeta de crèdit, no tenia diners, no quedaven locals oberts ni consta que tornés al pub Xenon», ha manifestat el tribunal. A més, el veredicte recull que la darrera senyal del telèfon mòbil de Sara Lozano s’ubica a les 2:52 hores al punt on va aparèixer el seu cadàver -la partida dels Tossals- i que era «impossible» que tingués temps d’arribar-hi caminant des de l’Espluga.

El jurat ha provat que, un cop van arribar a la finca d’ametllers que havia estat propietat de la família de l’acusat, aquest va realitzar maniobres de sufocació sobre la noia, la va deixar inconscient i li va prendre foc. El tribunal ho ha justificat pel fet que al lloc s’hi van trobar restes d’encenedors de la marca Buzz, de diaris i revistes similars als que es van trobar al domicili, al vehicle i al magatzem de Solsona. A més, han recordat que també s’hi va intervenir una garrafa amb restes de benzina.

Segons el jurat, no hi ha prou proves que permetin concloure que, en el moment de cremar-la, Solsona sabia que encara era viva. La causa de la mort s’ha atribuït a un «xoc tèrmic» i no a una sufocació per asfíxia.

El veredicte recull que Lozano havia consumit alcohol i psicofàrmacs la nit dels fets i que «va veure notablement disminuïdes les seves possibilitats de defensa». A més, descarta que l’acusat hagués actuat amb les seves capacitats greument afectades. «Entenem que, segons els seus antecedents d’alcoholisme, és una persona capaç de tolerar grans dosis d’alcohol veient afectades lleument les seves capacitats», han resumit.

La fiscalia demana 15 anys de presó per homicidi

Després de conèixer el veredicte de culpabilitat, el fiscal ha rebaixat de 20 a 15 anys la seva petició de presó, per un delicte homicidi. «Tot i que concorre l’atenuant d’embriaguesa, reclamem la pena màxima perquè persisteix l’abús de superioritat i l’aprofitament de les circumstàncies del lloc; el mètode emprat és el foc i la víctima tenia notablement disminuïdes les seves possibilitats de defensa», ha afirmat el fiscal, Álvaro Mangas. A més, ha demanat que Solsona indemnitzi la família amb més de 300.000 euros, una quantitat «ajustada» a uns fets «molt greus».

Per la seva banda, l’advocat de l’acusació particular també ha sol·licitat una pena de 15 anys de presó per homicidi, amb l’atenuant d’embriaguesa en estat lleu i l’agreujant d’abús de superioritat «en el seu màxim esplendor». «Estem al límit d’un assassinat amb traïdoria perquè s’ha considerat que li va prendre foc quan estava inconscient i per sorpresa», ha resumit el lletrat.

Al seu torn, l’advocat de la defensa, Antoni Mendia, ha anunciat que recorrerà la resolució al TSJC. Atenent-se a la llei del tribunal del jurat, ha sol·licitat una pena mínima de cinc anys de presó i ha reclamat que es contempli, com a atenuant de reparació del dany, l’import de 60.000 euros abonat prèviament per Solsona a requeriment del jutjat d’instrucció. El cas ha quedat vist per a sentència.

tracking