Diari Més

Societat

El 44% dels tarragonins se'n va a dormir passada la mitjanit

Un estudi revela que el 53'7% dels tarragonins dorm entre 6 i 7 hores, el 19,5% més de 7 i el 22% entre 5 i 6 hores

L'estudi ha estat realitzat per l'empresa Dormity i la Dra. Odile Romero de l'hospital Vall d'Hebron.

El 44% dels tarragonins se'n va a dormir passada la mitjanitPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'hora més habitual d'anar a dormir pels tarragonins és de 23 a 23:59 hores. Aquest interval abarca la majoria (46,3%) dels enquestats, tot i que gairebé la meitat dels residents a Tarragona (44%) se'n va a dormir passada la mitjanit (de 00 fins a 01:59 hores). Així ho estipula el quart Estudi Dormity PSQI, dut a terme per l'empresa Dormity i la Dra. Odile Romero, cap de la Unitat de la Son de l'Hospital de la Vall d'Hebron, que permet conèixer la qualitat de la son dels catalans analitzant set components (qualitat subjectiva, latència, durada, pertorbació, eficiència, ús de medicació hipnòtica i disfunció diürna).La Dra. Odile Romero afirma que «aquesta privació d'hores de descans té repercussions a nivell cardiovascular, metabòlic i d'estat d'ànim, i mostra la manca de conscienciació dels prejudicis per a la salut que ocasiona la manca de descans».

A Tarragona, l'hora usual d'aixecar-se és entre les 7 i les 7:59 hores (43,9%), tot i que un 22% es lleva de 8 a 8:59 hores, i un 19,5% més de 6 a 6:59 hores. El 53'7% dels tarragonins dorm entre 6 i 7 hores, el 19,5% més de 7 i el 22% entre 5 i 6 hores. L'estudi ha detectat també que en poblacions de més de 100.000 habitants, el 8,9% se'n va a dormir passades les 2 de la matinada, una dada força alarmant des del punt de vista de la Dra. Romero, perquè «no destinar suficient temps a descansar, fa que tinguem una població més nerviosa i alterada, i incrementa el risc d'accidents de tràfic i laborals».

Segons l'estudi, les persones que dormen millor, són les que dormen acompanyades en la mateixa habitació però en llits diferents. I per segon any consecutiu, el segment poblacional que té una millor eficiència de son és el professional autònom sense assalariats, mentre que el grup que dorm pitjor és el dels empresaris.

Sobre la latència, l'Estudi Dormity PSQI ha recollit que el temps promig que la gent tarda a adormir-se és de 21 minuts, tot i que per norma general, el 64,5% no supera els 15 minuts. Segons la Dra. Romero, «la latència de son ha d'estar per sota dels 30 minuts». En canvi, s'ha incrementat l'ús de medicació hipnòtica: el 13% dels catalans ha declarat prendre 2 o més cops per setmana algun tipus de tractament hipnòtic per dormir, mentre que l'any passat aquest percentatge era del 9%. A la província de Tarragona, aquest percentatge és lleugerament inferior a la mitjana dels catalans: el 12% dels tarragonins declara prendre algun tipus de medicació per dormir. «Aquesta és una dada que hauria de preocupar a les entitats competents en matèria de salut: calen més esforços de conscienciació per frenar l'augment de consum de fàrmacs».

Pràcticament el 90% dels tarragonins ha assenyalat tenir pertorbacions de la son. Els motius més comuns d'aquestes alteracions segons els tarragonins han estat per tenir nens petits (30%); per estrés, fatiga o tensió nervisosa (30%), o per sorolls (10%). El 36,6% dels tarragonins té una eficiència de la son per sota de la recomanable. «Massa temps al llit sense dormir indica que hi ha alguna tensió nerviosa, alguna pertorbació i convé consultar a un especialista» assenyala la doctora.

Pel que fa a la durada de la son, la mitjana d'hores que dormen els catalans és de 6'62 hores, i els tarragonins tampoc arriben a les 7 hores. Per estat civil, els divorciats són els que dormen pitjor: tot i que passen més hores al llit (8,6), només dormen 5,75 hores, per tant la seva eficiència de son és negativa. En canvi, els solters i les persones amb parella estable són els que millor dormen, segons l'estudi. «Els divorciats, els vidus, els separats, les dones i les persones d'entre 50 i 70 anys, són els que han indicat tenir més problemes per assolir un descans de qualitat».

Com a conclusions de l'Estudi Dormity PSQI, la Dra. Odile Romero insisteix en què «un dels factors més preocupants i reincidents d'aquest estudi és l'hora d'anar a dormir dels catalans, una hora més tard que la mitjana europea, fet que pot tenir greus conseqüències per a la salut». L'altre aspecte alarmant per la doctora és l'augment de persones que consumeixen fàrmacs per dormir, i llança com a recomanació que «hauríem de fer esforços entre tots per disminuir el consum, intentant millorar la higiene del son amb la pràctica d'hàbits saludables».

tracking