Diari Més

Seguretat Ciutadana

Augmenten els robatoris en primeres residències buides o sense vigilància

Joves veïns de la zona o grups criminals llatins són els autors més freqüents i s’enduen aparells electrònics que poden revendre

alt

Tarragona, disposició, jutjats, mossos d'esquadra, furgó, judicial

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fins a 3.889 famílies del Camp de Tarragona van patir, durant el 2016, un robatori a casa seva. La xifra, que representa un lleu increment del 2,45% respecte a l’any anterior, es fixa en primeres residències que romanen buides durant bona part del dia o que no disposen de sistemes de seguretat i, per tant, resulten més vulnerables. El perfil dels qui perpetren aquests robatoris amb força a domicilis és doble: delinqüents locals, joves d’entre 20 i 40 anys i veïns de la zona, tant homes com dones, que a vegades empren menors per actuar i que s’emporten aparells electrònics que podran revendre; o bé grups criminals especialitats, integrats per persones d’origen majoritàriament xilè i colombià, molt actius i que sostrauen joies i objectes de marca o qualsevol peça valuosa. Les dades es desprenen del balanç anual de seguretat de la Regió Policial del Camp de Tarragona, que tanca l’any passat amb 66,94 fets delictius i un descens generalitzat del 4,58% respecte al 2015 i del 23,59% sobre el 2012.

El director general dels Mossos d’Esquadra, Albert Batlle, feia aquest dilluns una lectura positiva de les estadístiques al territori alhora que demanava un «enduriment del codi penal» que «ens permeti lluitar més i millor contra aquest tipus de delictes, que són habitualment robatoris d’ocasió» i recordava que «la casa és l’espai sagrat d’una persona i, més enllà dels objectes que perdi en un robatori, és important també la sensació d’inseguretat que tot plegat li pugui provocar». És per això que, segons deia, «treballem en col·laboració amb Fiscalia i la judicatura perquè no continuï passant que hi hagi qui ha estat detingut 15, 20 vegades i continua sortint al carrer i tornant a robar». «Hem de buscar els instruments que ens permetin fer una millor feina», concloïa.

Cinc dones mortes

Durant el 2016, segons el mateix balanç i en el capítol de fets contra les persones, van registrar-se 26 intents d’homicidi, 15 més que al 2015 en un augment que el cap de la Regió Policial del Camp de Tarragona, l’intendent Jaume Giné, atribueix a baralles on s’ha emprat algun tipus d’arma blanca. També cinc homicidis, tots ells relacionats amb la mort de dones i que es concreten en el crim masclista de principis d’any a Vila-seca, el que va destapar-se al desembre a La Pobla de Mafumet, el robatori amb violència que va acabar amb la vida d’una psicòloga a Tarragona i «dues prostitutes mortes pels seus clients». En tots els casos l’autor va ser un home. La qüestió, la qualificava Batlle com «un fracàs de la societat» i una xifra «intolerable» davant la qual «de cap manera ens hem de resignar». Tot i que les agressions sexuals han caigut de 71 a 69, els abusos del mateix tipus passen de 69 a 94 i creixen un 36%. En aquesta línia, Batlle apuntava que, sovint, aquestes situacions es donen en l’àmbit de la llar i celebrava que «casos que fins fa poc tenien lloc però no es donaven a conèixer estiguin finalment aflorant perquè les persones s’atreveixen a denunciar».

142.000 hores pel terrorisme

La feina contra el terrorisme centra també un apartat rellevant del balanç de seguretat de la Regió Policial del Camp de Tarragona i és que la policia catalana va destinar, al 2016, un total de 142.000 hores de treball dels seus agents a la prevenció en aquest apartat. La xifra triplica la que es va invertir al 2015. En el global de la Regió Policial del Camp de Tarragona les detencions han disminuït un 7,75% i el nombre d’atestats instruïts, un 1,48. Baixen els fets vinculats al robatori de metalls i també els fets en el món rural, que cauen un 24% en el darrer any.

tracking