Diari Més

Pere Segura Xatruch. President del Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca

«Les nacionalitats es dispersaran i cada cop tindrem procedències més exòtiques»

«Les nacionalitats es dispersaran i cada cop tindrem procedències més exòtiques»

El Pla estratègic es va començar a gestar des del Patronat de Turisme al setembre del 2015.

«Les nacionalitats es dispersaran i cada cop tindrem procedències més exòtiques»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

— En quin context es planteja aquest Pla estratègic, i per què es fa justament ara?

A la Pineda hi ha hagut canvis molt profunds, i gràcies a tots aquests canvis, a la feina que s’ha fet els últims 25-30 anys, avui dia podem fer plantejaments nous. Sortim d’una posició en la qual ens sentim confortables, però amb l’ambició de millorar les coses d’una manera constant. Avui dia som un referent a la Costa Daurada, formem part del pinyol de la Costa Daurada en l’àmbit turístic. Som els segons receptors de la taxa turística, fet que vol dir que tenim una oferta hotelera potent i de qualitat, i això ha passat en aquestes últimes tres dècades. Aquest és el punt de partida. A partir d’aquí, i d’una visió i un estudi fet per la URV, ens plantegem nous horitzons, en els quals volem ser el màxim d’ambiciosos possible.

— Quin ha estat el procés d’elaboració d’aquest estudi i amb quins agents s’ha treballat?

Ha sigut un procés lent, perquè tot procés de reflexió necessita temps. Ha sigut pausat i reflexiu, però sobretot ferm en la presa de decisions. Va començar al setembre de 2015, quan ens vam posar en contacte amb el Parc de Turisme i Oci de Catalunya, i vam intercanviar una sèrie de reflexions, considerant que era important ordenar tota una sèrie d’idees. Per tant és un treball que ha durat pràcticament un any i mig. S’ha volgut que fos participatiu, amb la intervenció des dels petits comerciants fins a les grans cadenes hoteleres, parcs temàtics, parcs aquàtics, camps de golf, els cellers... tothom que pensàvem que tenia alguna cosa a dir en aquest Pla estratègic ha estat convidat a manifestar les seves opinions, a expressar les seves necessitats i dir-nos com veuen la destinació. S’ha procurat ser el més transversal possible per no deixar ningú fora i tenir totes les opinions.

— Quins són els punts forts de la Pineda, turísticament parlant, que els poden permetre fer el salt que planteja el Pla estratègic?

Els marca bastant el pla. Avui dia la Pineda Platja és una destinació turística molt enfocada al turisme familiar i l’oci, amb una oferta hotelera de qualitat mitja alta. Som una destinació que gairebé té tots els hotels de quatre estrelles, i tenim l’únic hotel de cinc estrelles de la Costa Daurada, i això és una fortalesa, tenim una oferta hotelera de gran qualitat. Tenim, a més, oferta de ‘wellness’, un camp de golf... i totes aquestes fortaleses són les que ens ajuden a enfocar la visió estratègica.

— Un dels focus per fer el salt qualitatiu és a la zona d’Aquopolis i Pacha. Què s’imaginen que hi ha d’haver, en aquell gran espai, quan quedi alliberat?

És una feina que s’ha de desenvolupar. Dins del Pla estratègic hi ha quatre punts de palanca que ens poden ajudar a arribar als nostres objectius: el Centre Recreatiu i Turístic, la nova terminal de creuers, tot el projecte cultural que tenim en marxa a Vila-seca i, com no, l’espai Aquopolis. Tots ells ens donen grans oportunitats per reposicionar-nos en el futur. En un futur que cada cop és més competitiu i canviant, i per tant constantment hem d’estar treballant per no quedar desubicats. Respecte a l’espai Aquoplis com a tal, a dia d’avui no hi ha una idea concreta, però el que tenim clar és que el qui hagi en el futur ha de ser tant o més ambiciós que el que es va determinar fa gairebé 30 anys. Llavors era inimaginable visualitzar un parc aquàtic en un frontal marítim tal com es va plantejar, va ser no només audaç, sinó també ambiciós. El projecte que la ciutadania i els seus representants polítics volen per al futur ha de tenir un tarannà semblant.

— La Pineda forma part de la marca Costa Daurada. Com s’hi encabeix el seu Pla estratègic?

Aquest Pla estratègic és un projecte de territori. No pretén ser descontextualitzat, sabem on som, som a la Costa Daurada i ens sentim orgullosos de ser-hi. És un projecte inclusiu, constantment treballem amb Cambrils i Salou, i som plenament conscients que, sense ells, seríem pitjors. Per tant, no només són els nostres aliats, sinó que també són els nostres amics, i prova d’això és que constantment treballem, en el pla conjunt, d’una manera coordinada i en pro del territori. El nostre Pla estratègic no vol ser una cosa separada dels altres nuclis, sinó complementària. El turista, quan ve, no sap que a partir de la platja del Racó comença Salou o Vila-seca. Ara estem parlant de focalitzar en Vila-seca un turisme de qualitat, perquè també volem generar llocs de treballs estables i de qualitat, i amb una visió a mig-llarg termini, i no volem anar descoordinats amb Salou i Cambrils perquè, com he dit, no només ens complementen, sinó que també ens milloren.

— Aquesta voluntat de crear llocs de treballs estables i de qualitat és realista, tenint en compte que estem parlant del sector serveis?

Sí. El que hem d’intentar és passar d’un turisme d’alta estacionalitat a un turisme més desestacional, ampliar la franja d’alta ocupació tant com sigui possible, i per fer-ho hem d’oferir no només clima, sinó serveis d’alta qualitat, gastronomia, cultura, esport... per això al Pla estratègic no treballem el turisme de sol i platja, de fet ni s’esmenta, perquè considerem que és transversal, estem parlant de turisme de joc, ‘wellness’, esportiu, etc., amb la finalitat de desestacionalitzar el turisme i així generar llocs de treball més estables, en lloc de ser de tres mesos, seran de vuit o nou mesos, o tot l’any. I si, a més, els negocis són d’alta qualitat, fas que la gent que hi treballa hagi de tenir una formació i hagi de donar una qualitat al client que ens visita.

— Al Pla estratègic es parla de segments de turisme, però no de nacionalitats.

No, perquè són molt canviants. Fa uns anys el turisme que venia era el rus, i ara ens vénen sobretot britànics. Les nacionalitats del turisme van variant segons el context econòmic i polític. Fins ara, quan parlàvem de turisme pensàvem en turisme en clau europeu. Amb tots aquests projectes que ara estem treballant, com la nova terminal de creuers, o els nous centres recreatius turítstics que van abocats a un turisme global, les nacionalitats es dispersaran i cada cop tindrem procedències més exòtiques que ara no ens visiten. Potser ens arribaran creueristes de la Xina o dels Estats Units, i seran nous mercats que podrem treballar.

— Ara que el Pla ja està definit, quin és el pas següent?

Ara toca implementar-lo. El Pla estratègic té una durada de cinc anys, però això no vol dir que en cinc anys estigui tot fet, el que determina és una visió molt clara d’on volem anar, que és un turisme d’alta qualitat, amb una marca o concepte, el Prestige Corner, i ho volem assolir en el mig-llarg termini. I a partir d’aquí, implementarem tantes accions com sigui possible per assolir el nostre objectiu. El pla estratègic té una durada de cinc anys però es va revisant constantment, any a any. Ara ve la part més difícil, això és una primera etapa d’un trajecte molt llarg.

tracking