Diari Més

Troben una estela funerària medieval en una construcció privada il·legal

El propietari de la construcció no en va poder acreditar l'adquisició legal, i els Agents Rurals la van decomissar

L'estela és dels segles XII-XIII, i té un gran valor arqueològic.

Troben una estela funerària de gran valor en una construcció privada il·legalAgents Rurals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Agents Rurals van trobar, en el marc d'una inspecció d'ordenació del territori, una estela funerària típica dels segles XII-XIII. La troballa es va fer en una construcció no autoritzada al medi natural a Senan, a la Conca de Barberà, i després que el propietari de la construcció no pogués acreditar la tinença i adquisició legal de la peça, els agents la van decomissar.

Actualment, la peça es troba al Museu Comarcal de la Conca de Barberà, on també hi ha altres esteles funeràries. En tractar-se d'una resta arqueològica, segons expliquen els Agents Rurals, és de domini públic i, per tant, la seva tutela és de l'administració. Les esteles funeràries medievals són objectes arqueològics de gran valor. Si es troben al seu emplaçament originari, poden indicar la presència d’una necròpolis, i el seu estudi aporta molta informació.

Per altra banda, els Agents Rurals també van detectar una barraca de pedra seca parcialment excavada en un talús a Belltall, a la mateixa comarca de la Conca de Barberà. Es tracta d’una barraca típica d'aixopluc i de guardar eines.La seva antiguitat no es pot deduir per la seva aparença, ja que la tipologia constructiva d’aquest tipus de construcció d’obra popular no ha variat substancialment en segles. Tot i així, és un bon exemple que mostra l’aprofitament i explotació dels recursos naturals, i com aquest procés ha anat modelant el territori i creant el paisatge actual de la Conca de Barberà.

La construcció de pedra seca trobada a Belltall.

Troben una estela funerària medieval en una construcció privada il·legalAgents Rurals

tracking