Diari Més

El Priorat presenta la seva candidatura a patrimoni mundial de la UNESCO a Madrid

El 9 de març es farà públic quines candidatures de l’Estat opten al reconeixement l’any 2018

Imatge panoràmica de Falset.

El Priorat presenta la seva candidatura a patrimoni mundial de la UNESCO a MadridACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La candidatura del Priorat a patrimoni mundial de la UNESCO es presenta aquest dijous a Madrid davant del grup de treball sobre Patrimoni Mundial. Aquest ens, que depèn del ministeri de Cultura, haurà de fer l’avaluació tècnica de la candidatura, que rep el nom de ‘Priorat-Monsant-Siurana, mosaic mediterrani’ i va començar a caminar ara fa deu anys per iniciativa de la societat civil. Posteriorment, el 9 de març el Consell de Patrimoni Històric farà públiques les candidatures de l’estat espanyol que optaran al reconeixement de la UNESCO l’any 2018. Juntament amb el Priorat, també aspiren a ser inclosos a la llista el Risco Caído, a Gran Canària, i el Sitio del Retiro y del Prado, a Madrid.

Aquests darrers mesos, els impulsors de la candidatura del paisatge cultural -l’associació Prioritat, el Consell Comarcal del Priorat i la Diputació de Tarragona- han treballat intensament en l’elaboració del dossier definitiu de la candidatura -que recull els valors que la fonamenten-, i en el Pla de Gestió, que estableix les estratègies, accions i formes de governança per gestionar el paisatge cultural i preservar-ne els seus valors.

La del Priorat és l’única candidatura catalana que la Generalitat porta davant del Consell de Patrimoni Històric. El febrer del 2014 ja va quedar inclosa a la llista indicativa espanyola i ara té l’objectiu de passar el tall del Consell de Patrimoni Històric, segons Roser Vernet, coordinadora de Prioritat. Vernet ha opinat que, puguin presentar-se o no l’any que ve, seguiran abocats en la candidatura perquè «és l’instrument per treballar pel territori».

El projecte de la candidatura 'Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani' es basa el patrimoni que es conserva a la comarca -pobles, camins, espai agrari i pedra seca-; en un paisatge d’herència agrícola plenament vigent a dia d’avui amb els cultius de vinya i oli; així com el valor d’un paisatge cultural que acull un patrimoni immaterial format per tradicions, costums i espiritualitat.

tracking