Diari Més

Societat

Mor Antoni Ballester, oceanògraf de Mont-roig pioner en la investigació de l'Antàrtida

El científic va néixer a Mont-roig del Camp l’any 1920

El científic va ser pioner en aquest camp en l'àmbit espanyol.

Mor Antoni Ballester, oceanògraf de Mont-roig pioner en la investigació de l'AntàrtidaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El químic i oceanògraf de Mont-roig, Antoni Ballester i Nolla, va morir als 96 anys el passat 15 de gener. Ballester va ser el pioner de la investigació espanyola a l’Antàrtida.L’Ajuntament de Mont-roig del Camp lamenta la seva mort, i transmet el seu condol a la seva família i companys.

Antoni Ballester va néixer el 16 de maig de 1920 al número 9 del carrer de la Indústria de Mont-roig del Camp. El científic va lluitar durant molts anys de la seva vida professional per la fundació d’una base reconeguda internacionalment a l’illa antàrtica de Livingston. No obstant això, pocs mesos abans de veure assolit el seu objectiu va patir un accident vascular cerebral. A partir d’aquest moment l’oceanògrafa Josefina Castellví va assumir la direcció d’aquesta base, i el 12 de gener de 1988, es va inaugurar finalment la base Juan Carlos I.

Llicenciat en Químiques i Doctor en Ciències Biològiques per la Universitat de Barcelona, va desenvolupar la major part de la seva carrera al que ara és l’Institut de Ciències del Mar, depenent del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). També va ser director de l’Institut de Ciències del Mar de l’illa de Margarita, a Veneçuela, i president del Comitè d’Oceanografia Química del CIESM de Mònaco.

Una història glaçada

Fa poc més de tres anys, es va estrenar a les pantalles de cinema i, més endavant, a l’espaiSense Ficcióde TV3, un documental dirigit per Albert Solé que narra l’aventura i la història de l’oceanògrafa Josefina Castellví. 'Els records glaçats' és un treball audiovisual que mostra la passió per l’Antàrtida compartida entre Castellví i el científic Antoni Ballester, que llavors tenia 93 anys. El documental es pot visualitzar a través d'aquest enllaç.

tracking