Diari Més

Societat

Mor Montserrat Gassull, la regidora que va destapar el cas Torredembarra

L’exedil, qui va ocupar càrrec públic entre el 2003 i el 2015, moria ahir després de nou poder superar un càncer

Montserrat Gassull en una imatge d'arxiu l'any 2012.

Mor Montserrat Gassull, la regidora que va destapar el cas TorredembarraCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Torredembarra, el municipi on va desenvolupar la seva trajectòria política, i Conesa, el poble que la va veure néixer, lamentaven ahir la mort de Montserrat Gassull, l’exregidora d’ERC que va destapar el cas Torredembarra, que ha desembocat en el conegut com a cas del «3%» de suposat finançament irregular de CDC. Gassull va morir ahir al matí després de no poder superar un càncer. L’Ajuntament torrenc lamentava la mort de l’ex edil a través de Twitter i enviava un missatge de condols als familiars i amics de la dona. El funeral de Gassull serà probablement demà. Les seves despulles s’han de traslladar des de l’hospital a Barcelona, on va morir, fins a Torredembarra.

Gassull va desenvolupar una llarga trajectòria política entre el 2003 i el 2015, però el que realment va transcendir més enllà de l’àmbit local de Torredembarra foren les denúncies que va interposar contra el govern local.

Poc s’imaginava, l’any 2011, quan va començar a recollir informació sobre el que ella considerava «coses estranyes» en el si del consistori, que tot plegat desembocaria en un cas amb moltes ramificacions, el cas Torredembarra, entre les quals una que afectaria la formació de CDC en la seva totalitat, el conegut com a cas del «3%» del presumpte finançament irregular del partit. El punt d’inflexió en la vida política de Gassull el marcava l’entrada de la Guàrdia Civil a l’Ajuntament de Torredembarra, el 26 de juny de 2014, i la posterior detenció –i ingrés a presó– de l’aleshores alcalde, Daniel Masagué, i tota la Junta de Govern Local. És aleshores quan Gassull sent que el seu partit, ERC, li gira l’esquena, sobretot quan ella intenta aconseguir el suport de la formació per tal de defensar-se de les querelles creuades amb Massagué i comença a albirar la veritable dimensió del cas. Montserrat Gassull va passar aleshores al grup de no adscrits i poc després fundaria Compromís per Torredembarra. Tot i així, ahir, l’alcalde de Torredembarra, el republicà Eduard Rovira, tenia unes paraules de record per l’exregidora. «És una persona que va treballar per ERC, va ser presidenta local de la formació i lamentem la seva pèrdua», deia Rovira. El president actual de la secció local d’ERC a Torredembarra, Joan Torras, destacava ahir la figura de la política «per la seva empenta, per la seva tasca pel municipi, pel país i pel partit». Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde socialista, Jordi Solé, lamentava ahir profundament la mort de la regidora. «Era una persona amb qui ens enteniem bé i estem dolguts. Ens ha afectat molt a tots. Personalmente tenia una gran amistat amb ella. Havíem viscut situacions complicades amb ella i estem tristos. Va ser un plaer treballar amb Montserrat Gassull», deia Solé.

«Només la coneixia, personalment, de final del passat mandat. Per a nosaltres, ha estat una dona molt valenta, sobretot en el cas del 3%. Hem traslladat les nostres mostres de condol a la família», deia ahir, per la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Antoni Cruz.

«Va ser una dona molt lluitadora. Per a la Torre ha estat una gran pèrdua. I la vida és força desagraïda perquè el seu partit, ERC, la va deixar sola al final. No va tenir el suport d’ERC. Sóc l’única regidora que queda al consistori dels que es van enfrontar pel cas del 3%, això és així», deia, d’altra banda, Rosa Maria Guasch, d’Avui Democràcia.

Montserrat Gassull, amb altres regidors i el PSC, va presentar sis causes de presumpta corrupció local a la Fiscalia l’abril del 2012, d’aquestes només prosperaven tres i, la resta, queden arxivades. Posteriorment, l’exregidora encara presentaria una setena causa i li seguirien moltes altres.

L’octubre del 2013 les seves denúncies es creuen amb una de nova presentada per un extreballador de l’aleshores alcalde del municipi, Daniel Masagué. Les suposades irregularitats denunciades per Gassull comencen a agafar una envergadura insospitada i destapen una trama que, presumptament, estaria estesa per tot Catalunya. Una de les peces separades del cas, de fet, és el conegut com cas 3% de presumpte finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya (CiU).

Montserrat Gassull va demostrar un fort caràcter i una gran valentia i determinació fins al final.

El funeral, aquest dimarts

El funeral de Montserrat Gassull serà demà a les dotze del migdia a la sala de Culte del Tanatori de Torredembarra

Aquest dilluns a la tarda, entre les quatre i dos quarts de cinc, arribaran les despulles de l'exregidora de Torredembarra, Montserrat Gassull, al Tanatori Rios Hevia de Torredembarra. El seu funeral se celebrarà dimarts, a les dotze del migdia a la sala de culte del mateix tanatori.

tracking